Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АДЕЛА ПЕЕВА В ПРАГА: „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ” Е ФИЛМ-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ


26.10.2018  

НОВИНИ

   

Българският културен институт представи на 24 октомври в Прага документалния филм „Да живее България”. Специален гост в емблематичното пражко кино „Пилоту” бе режисьорката на провокативната лента Адела Пеева. След края на прожекцията в пълната със зрители кинозала се разви любопитна и съдържателна едночасова дискусия между изтъкнатия български кинематографист и аудиторията. Интересът на чешко-българската публика бе насочен към тематиката на филма, въпросите, които той поставя, пресечните точки на проблема за национализма, водещ до крайности, и нео-нацизма в съвременна Европа, респективно в България и Чехия, личното отношение на авторката към персонажите и събитията, представени на екрана.

Идеята за „Да живее България” се зароди при снимките на други мои предишни проекти. Тогава в полезрението ми попаднаха младежи, проповядващи патриотични чувства, които обаче преминават към едни по-сложни и страшни дори идеи, намерения и постъпки. Това са хора, които искрено вярват, че ксенофобията, расизмът, омразата и насилието са способни да спасят България и българското. Ето защо филмът ми е едно предупреждение за това, какво бъдеще ни очаква като общество”, сподели Адела Пеева.

„Успях да спечеля доверието на героите ми, защото пристъпих към тях не с мисълта да ги рамкирам, осъждам и предварително да ги посоча с пръст, а да ги покажа такива, каквито са, без обаче да ги обвинявам директно. Може би затова тези момчета и момичета са толкова естествени – нещо, от което „Да живее България” само печели. Радва ме приемът и реакцията към филма на публиката в Прага, защото това е атестат за неговата актуалност и извън пределите на България”, допълни известният българският документалист.
В дискусията взе участие и Вилена Тараскина, координатор на доброволците към сдружение InBáze – партньор на събитието в чешката столица.

 

 Коментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУСАНАЛИЗ – ТУК


 

 

 

 

ТОП ЕКРАНИЗАЦИИ

 
АНАЛИЗ – ТУК