Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

АДЕЛА ПЕЕВА В ПРАГА: „ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ” Е ФИЛМ-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ


26.10.2018  Текст:  Ангел МАРИНОВ

НОВИНИ

   

Българският културен институт представи на 24 октомври в Прага документалния филм „Да живее България”. Специален гост в емблематичното пражко кино „Пилоту” бе режисьорката на провокативната лента Адела Пеева. След края на прожекцията в пълната със зрители кинозала се разви любопитна и съдържателна едночасова дискусия между изтъкнатия български кинематографист и аудиторията. Интересът на чешко-българската публика бе насочен към тематиката на филма, въпросите, които той поставя, пресечните точки на проблема за национализма, водещ до крайности, и нео-нацизма в съвременна Европа, респективно в България и Чехия, личното отношение на авторката към персонажите и събитията, представени на екрана.

Идеята за „Да живее България” се зароди при снимките на други мои предишни проекти. Тогава в полезрението ми попаднаха младежи, проповядващи патриотични чувства, които обаче преминават към едни по-сложни и страшни дори идеи, намерения и постъпки. Това са хора, които искрено вярват, че ксенофобията, расизмът, омразата и насилието са способни да спасят България и българското. Ето защо филмът ми е едно предупреждение за това, какво бъдеще ни очаква като общество”, сподели Адела Пеева.

„Успях да спечеля доверието на героите ми, защото пристъпих към тях не с мисълта да ги рамкирам, осъждам и предварително да ги посоча с пръст, а да ги покажа такива, каквито са, без обаче да ги обвинявам директно. Може би затова тези момчета и момичета са толкова естествени – нещо, от което „Да живее България” само печели. Радва ме приемът и реакцията към филма на публиката в Прага, защото това е атестат за неговата актуалност и извън пределите на България”, допълни известният българският документалист.
В дискусията взе участие и Вилена Тараскина, координатор на доброволците към сдружение InBáze – партньор на събитието в чешката столица.

 

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание