Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СТАРТИРА ВТОРИЯТ ФЕСТИВАЛ НА КИНОТО НА БОЛИВУД „НАМАСТЕ БЪЛГАРИЯ“


30.05.2013  

НОВИНИ

   

Тази вечер в столичния Дом на киното се открива Вторият фестивал на индийското кино „Намасте България”, който е посветен на неговата 100-годишнина. Първият индийски пълнометражен филм „Раджа Харишчандра“ е заснет през 1913 г. (За първия фестивал "Намасте България", който се проведе преди повече от две години, може да прочетете тук).
В продължение на една седмица (от 30 май до 7 юни) ще бъдат представени 9 индийски филма, заснети през последните 5 години с участието на някои от най-известните боливудски звезди като Шарух Кхан, Хритик Рошан, Карина Капур, Катрина Кайф, Приянка Чопра и Абишек Бачан.
„В България има много позитивно отношение към индийското кино още от 70-те и 80-те години. Филми като „Слонът моя приятел” и „Нури”, известният индийски актьор на всички времена Радж Капур са оставили трайни следи в съзнанието на българската публика”, - смята Кристина Влахова, управител на фондация „Намасте България”, организатор на фестивала“. Тя припомня още, че Индия днес е най-големият производител на филми в света – с 1,250 филма произведени само през 2011, тя изпреварва 3 пъти продукцията на Холивуд.
„Намасте България” се подкрепя от Посолството на Индия в България. За откриването на фестивала, Негово Превъзходителство Дивиаб Манчанда – посланик на Индия в България ще говори за присъствието на индийското кино в страната и възможността за развитие на културните и кинематографични взаимоотношения между България и Индия“.
100-годишнината от създаването на индийската филмова индустрия бе чествана и по време на завършилия преди няколко дни международен кинофестивал в Кан.
Програмата на втория фестивал „Намасте България” започва тази вечер (30 май) с прожекция от 20 часа в Дома на киното на филма „ВЕДНЪЖ СЕ ЖИВЕЕ“ (Zindagi Na Milegi Dobara, 2011) – носител на 9 награди на международната индийска филмова академия (Awards of the International Indian Film Academy) за най-добър филм, режисура (Зоя Ахтар), сценарий (Зоя Ахтар и Рима Кагти), операторска работа (Карлос Каталан), монтаж (Ананд Субайя) и др.

Повече за всеки от филмите, които ще бъдат представени по време на фестивала, може да научите от тук.

 Коментари (0)