Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРИЗНАНИЕ ЗА ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА НА 21-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


19.03.2017  Текст:  Kastel

БГ ФОРУМ

   

Два български филма - "БЕЗБОГ" и "СЛАВА" са големите победители на 21-ия София Филм Фест. Те триумфираха в международните конкурсни програми за пълнометражно игрално кино. Първият бе удостоен с Голямата награда „София – град на киното” (плюс 7 000 евро, осигурени от Столична община) като най-добър в Международния конкурс за първи и втори игрални филми. А вторият получи Наградата „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм. 
На тържествената церемония в НДК снощи РАЛИЦА ПЕТРОВА  (режисьор на "БЕЗБОГ") получи още и Наградата за най-добър български игрален филм, определена от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан). А КРИСТИНА ГРОЗЕВА и ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ (режисьори на "СЛАВА") бяха отличени и с Наградата на гилдията на българските кинокритици за най-добър филм в конкурса за балканско кино.

ВЕСЕЛИН БОЙДЕВ, режисьор на филма „ДРЕХИ”, бе удостоен с Наградата JAMESON за български късометражен филм в размер на 6 000 евро.

Специалната награда на международното жури  бе присъдена на филма „ПОСЛЕДНОТО СЕМЕЙСТВО” (Полша) на режисьора ЯН П. МАТУШИНСКИ.

Наградата за режисура спечелиха НАНА ЕКВИТИМИШВИЛИ и СИМОН ГРОС за филма „МОЕТО ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО” (Германия-Грузия-Франция).

LIDL НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА, която се определя от вота на зрителите за заглавия от специалната селекция в програмата, бе присъдена на филма „SING STREET” (Ирландия-Великобритания-САЩ) на режисьора Джон Карни.
Тази година за първи път бе връчена и LIDL НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА за най-добър български филм.  С нея бе удостоен филмът „Асансьор за пациенти” на режисьора Иглика Трифонова.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ получи филмът „БУРЯ” (Мексико) на режисьора Татяна Хуезо.

Наградата на ФИПРЕССИ (международната критика) бе присъдена на филма „Реквием за госпожа Й.” (Сърбия-България-Македония) с режисьор Боян Вулетич.

С НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино бяха удостоени: СТОЯНКА МУТАФОВА, актриса (България), АГНЕШКА ХОЛАНД, режисьор (Полша), ДЖОН САВИДЖ, актьор (САЩ) и АДЕЛА ПЕЕВА, режисьор (България).

Повече за всички отличия, връчени на церемонията по награждаването в НДК, може да научите от официалния сайт на 21-ия СФФ

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)