Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЛЕТОПИС НА НЯМОТО КИНО В СОФИЯ (1896–1933)


23.11.2022  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

В края на ноември излиза от печат книгата „Летопис на нямото кино в София (1896–1933)” – издание на Културен център G8, финансирано от Столична програма „Култура”. 
Премиерата е на 28 ноември от 18:30 ч. в Културен Център G8.

Върху 238 страници тримата автори Петър Кърджилов, Ирина Китова и Зорница Кръстева проследяват първите 38 години от киноживота в столицата на България – пристигането от чужбина на най-ранните пътуващи кинематографи, появата на първите стационарни кина, заснемането на първите хроникално-документални филми от чуждестранни кинооператори, раждането на първите български кинохроники и игрални филми, осъществяването на първите екранизации по отечествени литературни произведения и организирането на копродукции между родни и чужди продуценти, излизането на първите периодични издания за кино, основаването на първите професионални съюзи и любителски организации, възникването на киношколи, нахлуването на звука върху киноекраните, изявите на нашенци (актьори и режисьори) в световното кино…

Кратките, но увлекателни текстове в книгата „Летопис на нямото кино в София (1896–1933)” са богато илюстрирани с над 700 фотографии, факсимилета и рисунки, аранжирани като стар семеен албум, позволяващ на съвременния читател да извърви трънливия път на седмото изкуство в нашата столица през сравнително кратък, ала бурен времеви период, известен като епохата на Великия ням.

Книгата е предназначена както за специалисти, така и за всички, които обичат киното и неговата история. Тя ще се разпространява безплатно в два формата – като хартиено и електронно издание. Предвид ограничения тираж, изданието приоритетно ще бъде предоставено безвъзмездно на научни, образователни и културни институции с фокус върху проблематиката като институти, музеи, университети, колежи и специализирани училища. Електронният вариант на изданието ще бъде на свободен достъп за всеки, който желае да се запознае с историята на нямото кино у нас.

Книгата е създадена по проект „Каталог на ранната история на кинематографа в София. Разкази в архиви.”, финансиран по Направление „София – творчески град на киното” към Столична програма „Култура”, (Дог. Рег. № СОА22-ДГ56-372/ 08. 04. 2022 г.).

–––––––––––––––––––––––––
Летопис на нямото кино в София (1896–1933). Автори:

  • Петър Кърджилов е доктор на изкуствоведските науки, асоцииран член на сектор „Екранни изкуства” към Института за изследване на изкуствата при БАН, дългогодишен изследовател на ранното кино в България, киноисторик. Автор на над 3000 журналистически материала, на 140 научни публикации (някои от които са преведени на английски – в САЩ, китайски, сръбски, румънски и македонски), на 24 книги, половината от които са посветени на историята на българското кино. През 2020 е награден от Министерството на културата с почетния знак „Златен век” (с огърлие).
  • Доц. д-р Ирина Китова е преподавател в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство” в ЮЗУ „Неофит Рилски”, Благоевград, основател на благотворителната културна платформа „Неконформистката алтернатива” в партньорство с Културен център G8, сценарист и режисьор на филма „Едни софийски бардове и други местни птици”, драматургичен консултант и продуцент на късометражни, експериментални, документални и игрални филми, автор на две монографии и над 20 научни публикации.
  • Зорница Кръстева е магистър по археология и докторант към Катедра „Археология” на СУ „Св. Климент Охридски”. От 2014 работи като арт мениджър в Културен Център G8, където отговаря за координацията на проекти в областта на киното и кинознанието, сред които и Любителския музей на киното. Автор на научни публикации в областта на археологията.

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)