Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРИЗНАНИЕ ЗА ДВА БЪЛГАРСКИ ФИЛМА НА 21-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


19.03.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Два български филма - "БЕЗБОГ" и "СЛАВА" са големите победители на 21-ия София Филм Фест. Те триумфираха в международните конкурсни програми за пълнометражно игрално кино. Първият бе удостоен с Голямата награда „София – град на киното” (плюс 7 000 евро, осигурени от Столична община) като най-добър в Международния конкурс за първи и втори игрални филми. А вторият получи Наградата „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм. 
На тържествената церемония в НДК снощи РАЛИЦА ПЕТРОВА  (режисьор на "БЕЗБОГ") получи още и Наградата за най-добър български игрален филм, определена от жури в състав Кирил Разлогов (програмен директор на Московския международен кинофестивал), Елма Татараджич (програматор на международния конкурс на кинофестивала в Сараево, Босна и Херцеговина) и Роберто Куето (селекционер от филмовия фестивал Сан Себастиан). А КРИСТИНА ГРОЗЕВА и ПЕТЪР ВЪЛЧАНОВ (режисьори на "СЛАВА") бяха отличени и с Наградата на гилдията на българските кинокритици за най-добър филм в конкурса за балканско кино.

ВЕСЕЛИН БОЙДЕВ, режисьор на филма „ДРЕХИ”, бе удостоен с Наградата JAMESON за български късометражен филм в размер на 6 000 евро.

Специалната награда на международното жури  бе присъдена на филма „ПОСЛЕДНОТО СЕМЕЙСТВО” (Полша) на режисьора ЯН П. МАТУШИНСКИ.

Наградата за режисура спечелиха НАНА ЕКВИТИМИШВИЛИ и СИМОН ГРОС за филма „МОЕТО ЩАСТЛИВО СЕМЕЙСТВО” (Германия-Грузия-Франция).

LIDL НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА, която се определя от вота на зрителите за заглавия от специалната селекция в програмата, бе присъдена на филма „SING STREET” (Ирландия-Великобритания-САЩ) на режисьора Джон Карни.
Тази година за първи път бе връчена и LIDL НАГРАДА НА ПУБЛИКАТА за най-добър български филм.  С нея бе удостоен филмът „Асансьор за пациенти” на режисьора Иглика Трифонова.

НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ получи филмът „БУРЯ” (Мексико) на режисьора Татяна Хуезо.

Наградата на ФИПРЕССИ (международната критика) бе присъдена на филма „Реквием за госпожа Й.” (Сърбия-България-Македония) с режисьор Боян Вулетич.

С НАГРАДАТА НА СОФИЯ на Столичната община за цялостен принос към световното кино бяха удостоени: СТОЯНКА МУТАФОВА, актриса (България), АГНЕШКА ХОЛАНД, режисьор (Полша), ДЖОН САВИДЖ, актьор (САЩ) и АДЕЛА ПЕЕВА, режисьор (България).

Повече за всички отличия, връчени на церемонията по награждаването в НДК, може да научите от официалния сайт на 21-ия СФФ

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание