Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МАЙЯ ВИТКОВА: НЕ СЕ БОРЯ ЗА "ОСКАР", А ЗА РАВЕН ШАНС!


10.09.2014  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Не се боря за "Оскар", а за равен шанс, е заявила Майя Виткова (режисьор на филма "Виктория") на специална пресконференция, състояла се вчера, по повод най-новото разногласие в българското кино, предизвикано от предложението за българския претендент за "Оскар" в категорията за чуждоезичен (неанглоезичен) филм, съобщава в. "Дневник" (цялата информация може да прочетете тук).
Майя Виткова е поискала номинацията на Националния съвет за кино - "Българска рапсодия" на Иван Ничев, да бъде прегласувана, тъй като режисьорът е негов член. Според нея, казусът не е правен, а е морален и отразява наличието на лоби в българските киноинституции, което от години привилегирова определени творци за сметка на други. Това от друга страна спъва и вреди на имиджа на българското кино, убедена е тя.
Както вече и "Другото кино" писа (вижте повече тук), на 4 септември бяха отворени пликовете с тайното по регламент гласуване на членовете на Националния съвет за кино, според които третата част от българско-еврейската поредица на Ничев е класирана със значителна преднина от сочените за фаворити и в чужбина "Виктория" на Майя Виткова (с премиера на "Сънданс" и успешно представяне на редица международни фестивали) и "Отчуждение" на Милко Лазаров (носител на две специални награди извън конкурсната програма на фестивала във Венеция миналата година и три награди на Българската филмова академия). Пред "Дневник" изпълняващият длъжността директор на Националния филмов център Георги Чолаков е уточнил, че режисьорът Иван Ничев не е участвал в гласуването.
В. "Дневник" цитира Майя Виткова, която е  заявила още, че един член на съвета е гласувал, без да е гледал филма й "Виктория", въпреки нейните настоятелни покани към всички членове. "Какво значи, когато две седмици преди решението от НФЦ ти кажат "не се натискай, филмът ти няма да бъде избран", попитала е реторично тя, без да назовава имена.
Виктор Чучков - единственият член на Националния съвет за кино присъствал на пресконференцията - е коментирал, че и "неговото поколение" е трябвало да води много "битки, за да си проправи път", но срещу правилата е логично да се протестира преди, а не след вземането на решение.
Не вярвахме, че съветът ще посмее да избере този филм при очевиден конфликт на интереси, коментирала е още Виткова. Все отнякъде трябва да се започне, категорична била тя, призовавайки обществеността, медиите и колегите си да я подкрепят. Според нея, много режисьори обаче мълчат, заради предстоящата сесия за финансиране на НФЦ, което на свой ред водело до заформянето на порочен кръг. 
Подобни ситуации очернят името на българското кино пред света и са неизгодни за цялата нация, заявила е още режисьорката. След "Синеуропа", също и "Холивуд рипортър" вече е публикувал  статия за поредното разногласие в българската киногилдия, цитирайки албанката Ирис Елези сред българските и чуждестранни режисьори, присъединили се към петицията на Виткова "Справедливост за българското кино. Още ли сме в 80-те?". Според албанската режисьорка, направила дебюта си през юли на кинофестивала в Карлови Вари с филма „Бота”, „Виктория” е „справедливо посочван като най-важния български филм за тази година и неслучайно е толкова хвален на различни световни фестивали. Пълна подкрепа за новия поглед!
Източник: dnevnik.bg

 

Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)