Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОЧЕТНА „ЗЛАТНА ПАЛМА“ ЗА ДЖОДИ ФОСТЪР


01.07.2021  Текст:  Божидар Манов

НОВИНИ

   

На 6-ти юли вечерта по червения килим на булевард „Кроазет“ и по стълбите на Фестивалния дворец в Кан първа ще премине американската актриса, режисьор и продуцент Джоди Фостър. Тя ще получи своята почетна „Златна палма“, с която 74-ият фестивал на Лазурния бряг я удостоява за цялостния ѝ принос към световното кино. Тази чест я нарежда в представителната галерия от знаменити кинематографисти, вече отличени за забележителните им професионални постижения, но и като изявени личности в контекста на актуални публични събития.

Феновете в Кан са аплодирали през годините на същия червен килим и после в луксозната зала „Люмиер“ режисьорите Бернардо Бертолучи, Аньес Варда, Маноел де Оливейра, както и актьорите Жана Моро, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Жан-Пиер Лео, Ален Делон. Формулировката за респектиращото почетното палмово клонче концентрира само в няколко думи смисъла на отличието: За брилянтното артистично присъствие на екрана и за изключителното лично, изискано и силно съучастие в някои от най-важните теми на нашето време.

Джоди Фостър вече даде изявления в медиите относно предстоящото отличие с думите: „Кан е фестивалът, на който дължа изключително много, той напълно промени живота ми. Независимо, че вече имах някои режисьорски опити, първото ми стъпване на Кроазет бе определящ момент за мен. Да покажа свой филм тук винаги е била моя мечта. Имала съм няколко възможности да я постигна, защото винаги съм искала да бъда режисьор. Но тъкмо Кан е фестивалът, където се цени артистизмът на авторите в киното. Високо оценявам това обстоятелство!

Аналите на Кан помнят май 1976 година, когато 14-годишната Джоди Фостър за първи път изкачва стълбите на фестивалния дворец с екипа на режисьора Мартин Скорсезе за представянето на знаменития му филм „Шофьор на такси“. А след фестивала филмът си тръгва със „Златна палма“! На следващите „Оскар“-и получава 4 номинации, а една от тях е за Джоди Фостър като поддържаща актриса. Сега, 45 години по-късно, тя ще отпътува от Кан със своята Почетна „Златна палма“.

През изминалите десетилетия Джоди Фостър има 81 роли като актриса, 10 режисьорски филма и 8 заглавия като продуцент. За две от ролите си има „Оскар“ като най-добра актриса: за „Обвинената“ (1988, реж. Дгонатан Каплан) и „Мълчанието на агнетата“ (1991, реж. Джонатан Деми). А „Златните глобуси“ са 4 (последният за „Мавританецът“, 2021, реж. Кевин Макдоналд) плюс още 5 номинации. Малко актриси могат да се похвалят с такава колекция от елитни отличия. През годините е била на екрана с легендарни актьори като Робърт де Ниро, Антъни Хопкинс, Мел Гибсън, Дензъл Уашингтън и пред камерата на режисьори като Дейвид Финчър, Робърт Земекис, Спайк Лий, Алън Паркър и дори французина Клод Шаброл. Нейната респектираща професионална парабола е своеобразен мост между индустриалното холивудско кино и забележителни авторски филми.
Досега 7 нейни заглавия (като актриса или режисьор) са били на екрана в Кан. Затова президентът на фестивала г-н Пиер Лескюр отбелязва с искрено уважение: „Радваме се, че тъкмо Джоди Фостър ще бъде отново с нас при завръщането ни на Кроазет, след принудителното отсъствие миналата година. Защото нейната артистична аура е подарък за фестивала с излъчването на модерна интелигентност, независим дух и творческа свобода“.

Божидар Манов
 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)