Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМ НА ИЗРАЕЛСКИ РЕЖИСЬОР ТРИУМФИРА НА БЕРЛИНАЛЕ' 2019


17.02.2019  

НОВИНИ

   

Филмът "СИНОНИМИ" (Synonymes) на израелския режисьор Надав Лапид бе удостоен с главното отличие "Златна мечка" на 69-ия международен Берлински кинофестивал, който бе закрит официално снощи в германската столица. Това бе последното фестивално издание под ръководството на Дитер Кослик, който бе директор на Берлинале от 2001 г.  

Тържествената церемония по награждаването бе помрачена от новината за кончината на Бруно Ганц, починал предишната нощ в Цюрих на 77-годишна възраст. От сцената на фестивалния дворец в Берлин Дитер Кослик почете паметта на Ганц, който бе един от най-великите и разнопланови актьори в историята на киното. "Наистина сега е в небето над Берлин", — отбеляза той, намеквайки за неговото незабравимо превъплъщение в образа на ангел от легендарния филм на Вим Вендерс "Небето над Берлин", който е по-известен у нас под заглавието "Крилете на желанието". 

Копродукцията на Израел, Франция и Германия "Синоними", на която международното жури, оглавявано от френската актриса Жулиет Бинош, присъди главната фестивална награда, разказва за млад мъж от Израел на име Йоав (Йов), който пристига в Париж с надеждата да стане французин. За целта той отхвърля своето минало, гражданство и дори родния си език - иврит. Филмът на Надав Лапид, който е и донякъде автобиографичен, провокира зрителите да размишляват върху такива сериозни теми, като националната идентичност, космополитизма, патриотизма и свободата на личната воля. "Синоними" бе удостоен и с приза на международната кинокритика (ФИПРЕССИ). Надав Лапид, който е сред най-изявените израелски режисьори, посвети престижната си награда на своята майка Ера Лапид, починала по време на работата върху монтажа на филма.

Със "Сребърна мечка" (Silver Bear - Grand Jury Prize) бе отличен филмът "По Божия милост" (Grâce à Dieu) на прочутия френски режисьор Франсоа Озон

„Сребърна мечка“ за режисура получи германката Ангела Шанелек за филма „Бях у дома, но“ (Ich war zuhause, aber), посветен на преживяванията на една майка след изчезването на 13-годишния ѝ син.

Отличията за най-добър актьор и най-добра актриса бяха връчени на китайците Йонг Мей и Уанг Джинг Чън за превъплъщенията им във филма „Сбогом, сине мой“ (Di jiu tian chang), посветен на драмата на двама съпрузи, предизвика от политиката в родината им, наложила чрез закон всяко семейство да има не повече от едно дете.

Повече за наградите на 69-ото Берлинале може да научите от официалния сайт на фестивала. 

 

 

 

 Коментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУСАНАЛИЗ – ТУК


 

 

 

 

ТОП ЕКРАНИЗАЦИИ

 
АНАЛИЗ – ТУК