Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПОЧЕТНА „ЗЛАТНА МЕЧКА“ ЗА ШАРЛОТ РАМПЛИНГ НА БЕРЛИНАЛЕ'2019


23.12.2018  Текст:  Божидар Манов

НОВИНИ

   

Всяка година Берлинале връчва своята „Златна мечка“ за най-добър филм от официалния конкурс (обикновено 21 филма) и още 6 „Сребърни мечки“ за забележителни постижения в отделните професии. Но наред с тях всяка година фестивалната дирекция обявява (предварително) и носителя за Почетна „Златна мечка“ за цялостен принос към световното кино на изтъкнати кинематографисти – режисьори, актьори, сценаристи, понякога оператори и композитори. През годините така са били отличени полският режисьор Анджей Вайда, американските актьори Мерил Стрийп и Уилям Дефо, немският оператор Михаел Балхаус, неговият сънародник режисьора Вим Вендерс и други.

На предстоящото 69-то Берлинале (7-17 февруари 2019) почетната „Златна мечка“ ще бъде връчена на забележителната британска театрална и филмова актриса Шарлот Рамплинг, която освен че има изключителен принос към съвременното кино, е така тясно свързана с Берлинале.

Шарлот Рамплинг е на 5 февруари 1946 г. в семейство на художничка и военен. Започва като модел, после се школува като актриса в “Royal Court Theatre”. За първи път се появява на екран през 1964 година в знаменития филм „Нощ след тежък ден“ на реж. Ричард Лестър за „Beatles“, макар че името ѝ го няма в надписите. Забелязват я в реалния ѝ екранен дебют “Georgy Girl“ (1966) на реж. Силвио Наризано. Но истинска популярност ѝ носи участието в забележителния филм „Залезът на боговете“ (1969) на италианския режисьор Лукино Висконти, въпреки епизодичната роля, която има. Следващата ѝ, вече ярка роля, е в „Нощен портиер“ (1974, реж. Лилиана Кавани), макар че филмът е посрещнат нееднозначно заради спорния сюжет: героинята на Шарлот Рамплинг оживява след фашистки концентрационен лагер, а по-късно среща нацисткия офицер, който като млада я е заставял да участва в садо-мазо сексуални оргии.
През богатата си екранна кариера Шарлот Рамплинг се снима в 128 филма, сред тях и американски продукции при режисьори като Уди Алън („Спомени за звезден прах“, 1980), в трилъра „Присъда“ (1982) на Сидни Лъмет, в американо-британската продукция „Ангелско сърце“ (1987) на реж. Алън Паркър и други. Във френското кино се е снимала най-много при режисьора Франсоа Озон („Под пясъка“, 2000; „Басейнът“, 2003, награда на ЕФА; „Ангел“, 2007). Сега най-новата ѝ роля е във френската религиозно-еротична драма със сюжет от ХVІІ век „Бенедета“ на реж. Пол Верховен с очаквана световна премиера през 2019 г.
Шарлот Рамплинг е била гост на Берлинале многократно. През 2006 г. е председател на главното международно жури, а през 2015 г. получи „Сребърна мечка“ като най-добра актриса за ролята си в „45 години“ на режисьора Андрю Хей, за която бе номинирана също от Европейската филмова академия и за „Оскар“. А през 2017 г. на Венецианския фестивал бе отличена с Купа „Волпи“ – наградата за най-добра актриса за участието й във филма „Хана“ на реж. Андреа Палаоро.
При обявяване на решението Шарлот Рамплинг да получи Почетна „Златна мечка“, г-н Дитер Кослик, който след 21 години начело на Берлинале подготвя своето последно издание на фестивала, каза: „Радвам се, че през 2019 година, последна за мен като директор на Берлинале, нашата Почетна „Златна мечка“ ще отиде в ръцете тъкмо на Шарлот Рамплинг, защото през годините на изключителната си кариера тя напълно заслужено си извоюва статута на истинска икона на киното“. Десет от най-известните ѝ филми ще бъдат показани в Берлин като част от специалното внимание към нея.
В предварителната информация от Берлин дирекцията на фестивала разпространи и плакатите на 69-то издание на Берлинале 2019. Както винаги фестивалът предлага серия от 6 постера, които в продължение на 3 месеца ще присъстват навсякъде из града, създавайки усещането за празник и подготвяйки хората за предстоящото огромно филмово събитие. Но винаги от одобрените варианти, един от постерите се обявява за официален плакат на събитието, а той обезателно съдържа неизменния символ на фестивала от 1951 година до днес - легендарната Берлинска мечка. Тя присъства, разбира се, и в другите версии на постера.

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание