Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СИНЕЛИБРИ - ФЕСТИВАЛЪТ НА ЕКРАНИЗАЦИИТЕ!


09.10.2018  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

От 10 до 24 октомври в София се провежда четвъртият кино-литературен фестивал "CineLibri", който е посветен на екранизациите по книги. Ще бъдат представени 46 пълнометражни продукции (игрални и документални), за повечето от които това ще бъдат национални премиери. Голяма част от фестивалните заглавия ще бъдат показани и в още 8 града на страната.

Тематичен фокус тази година е любовта
във всичките ѝ измерения,
което обяснява и мотото на фестивала:
ЛЮБОВ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ
.

За втори път фестивалът ще има конкурсна програма, която е съставена от 9 филма, заснети по книги на прочути писатели, като Антон Чехов, Агата Кристи, Ромен Гари, Дрор Мишани, Ник Хорнби, Мег Уолицър, Джон Белеърс, Арто Паасилина и Георги Господинов.
В повечето от тях участват прочути звезди на световното кино, като Глен Клоуз, Шарлот Генсбург, Сърша Ронан, Елизабет МосВенсан КаселИтън Хоук, Кристина Хендрикс и др. 
Българският участник в съревнованието е филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, който е съставен от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов.
Наградата за най-добра екранизация ще бъде присъдена от международно фестивално жури с председател Мартичка Божилова от АГИТПРОП (продуцент) и членове: Давид Фоенкинос (романист, режисьор и сценарист), Херман Кох (писател и продуцент), Майкъл Маккел (актьор) и Анди Делиана (продуцент и преподавател по режисура в New York Film Academy). 

Специално за фестивала в София пристига многократно награждаваният британски писател и киносценарист Иън Макюън, който ще получи по време на церемонията по откриване на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК наградата „Синелибри” за цялостния му принос към изкуството на литературната адаптация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е не само блестящ стилист, експериментатор и изследовател на човешкото поведение със средствата на художествената словесност, но и прокламатор на най-висшите достижения на цивилизацията, човек с критично мислене и активна гражданска позиция.

Събитието ще бъде съпроводено с визуално шоу и танцово-музикален спектакъл, дело на Поли Герасимова, след което ще бъде прожектиран за пръв път у нас британският филм „На плажа Чезъл”, който е една от най-новите екранизации по роман на Макюън.

По покана на организаторите на фестивала българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако. Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, в т.ч. заглавия като „Сбогом моя кралице”, „Дневникът на една камериерка”, „Вила Амалия”, „Три сърца”, „До скоро виждане”. Зрителите на настоящето издание "Синелибри" ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако, „Ева”, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.
В качеството си на специален гост на фестивала у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, „Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, и се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни, на които екипът на CineLibri изказва своята благодарност.

Сред акцентите на фестивала е тържественото отбелязване на 100-годишнината на Ингмар Бергман на 13 октомври от 19:00 ч. в зала "България" с премиерна прожекция на документалния филм на Георги Тошев "Лив Улман. Къщата на спомените", в съпровод с музика от филмите на легендарния режисьор, изпълнена от оркестъра на Софийска филхармония.

Друг акцент в програмата е дългоочакваният филм на Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот", чийто многострадален път до големия екран го обрече на зрителски успех. Официалната му българска премиера е на 16 октомври в зала 1 на НДК непосредствено след церемонията по връчване на наградата за най-добра екранизация. 

Допълнителна информация за филмите, книгите, гостите, специалните събития и програмата по дати и киносалони може да намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm

 

 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации