Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СИНЕЛИБРИ - ФЕСТИВАЛЪТ НА ЕКРАНИЗАЦИИТЕ!


09.10.2018  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

От 10 до 24 октомври в София се провежда четвъртият кино-литературен фестивал "CineLibri", който е посветен на екранизациите по книги. Ще бъдат представени 46 пълнометражни продукции (игрални и документални), за повечето от които това ще бъдат национални премиери. Голяма част от фестивалните заглавия ще бъдат показани и в още 8 града на страната.

Тематичен фокус тази година е любовта
във всичките ѝ измерения,
което обяснява и мотото на фестивала:
ЛЮБОВ МЕЖДУ РЕДОВЕТЕ
.

За втори път фестивалът ще има конкурсна програма, която е съставена от 9 филма, заснети по книги на прочути писатели, като Антон Чехов, Агата Кристи, Ромен Гари, Дрор Мишани, Ник Хорнби, Мег Уолицър, Джон Белеърс, Арто Паасилина и Георги Господинов.
В повечето от тях участват прочути звезди на световното кино, като Глен Клоуз, Шарлот Генсбург, Сърша Ронан, Елизабет МосВенсан КаселИтън Хоук, Кристина Хендрикс и др. 
Българският участник в съревнованието е филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“, който е съставен от шест късометражни новели, вдъхновени от сборника „И всичко стана луна“ на Георги Господинов.
Наградата за най-добра екранизация ще бъде присъдена от международно фестивално жури с председател Мартичка Божилова от АГИТПРОП (продуцент) и членове: Давид Фоенкинос (романист, режисьор и сценарист), Херман Кох (писател и продуцент), Майкъл Маккел (актьор) и Анди Делиана (продуцент и преподавател по режисура в New York Film Academy). 

Специално за фестивала в София пристига многократно награждаваният британски писател и киносценарист Иън Макюън, който ще получи по време на церемонията по откриване на 10 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК наградата „Синелибри” за цялостния му принос към изкуството на литературната адаптация. Макюън, който тази година навърши 70 години, е не само блестящ стилист, експериментатор и изследовател на човешкото поведение със средствата на художествената словесност, но и прокламатор на най-висшите достижения на цивилизацията, човек с критично мислене и активна гражданска позиция.

Събитието ще бъде съпроводено с визуално шоу и танцово-музикален спектакъл, дело на Поли Герасимова, след което ще бъде прожектиран за пръв път у нас британският филм „На плажа Чезъл”, който е една от най-новите екранизации по роман на Макюън.

По покана на организаторите на фестивала българската публика ще се срещне с прочутия френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако. Той има над 40 филма като режисьор и над 25 като сценарист, в т.ч. заглавия като „Сбогом моя кралице”, „Дневникът на една камериерка”, „Вила Амалия”, „Три сърца”, „До скоро виждане”. Зрителите на настоящето издание "Синелибри" ще имат възможност да видят най-новия филм на Жако, „Ева”, адаптация по романа на Джеймс Хадли Чейс, с Изабел Юпер и Гаспар Юлиел.
В качеството си на специален гост на фестивала у нас пристига и нашумелият израелски писател Дрор Мишани, придобил известност с поредицата романи с инспектор Авраам. Успехът на първия от тях, „Липсващото досие”, е толкова голям, че режисьорът Ерик Зонка решава да го пренесе на екрана, а за главните роли се доверява на две от най-ярките звезди на френското кино – Венсан Касел и Ромен Дюри.

Акцент в паралелната програма на фестивала са петте галавечери в чест на националните култури на Аржентина, Финландия, Ирландия, Бразилия и Япония (в рамките на Дните на японската култура в България). Събитията предвиждат прожекции на отличени литературни адаптации, съпровождащи ги дискусии и множество празнични изненади, и се организират със специалното съдействие на съответните културни институти и посолствата на изброените страни, на които екипът на CineLibri изказва своята благодарност.

Сред акцентите на фестивала е тържественото отбелязване на 100-годишнината на Ингмар Бергман на 13 октомври от 19:00 ч. в зала "България" с премиерна прожекция на документалния филм на Георги Тошев "Лив Улман. Къщата на спомените", в съпровод с музика от филмите на легендарния режисьор, изпълнена от оркестъра на Софийска филхармония.

Друг акцент в програмата е дългоочакваният филм на Тери Гилиъм "Човекът, който уби Дон Кихот", чийто многострадален път до големия екран го обрече на зрителски успех. Официалната му българска премиера е на 16 октомври в зала 1 на НДК непосредствено след церемонията по връчване на наградата за най-добра екранизация. 

Допълнителна информация за филмите, книгите, гостите, специалните събития и програмата по дати и киносалони може да намерите на официалната интернет страница на фестивала www.cinеlibri.cоm

 

 

 

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание