Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"ЛЮБОВТА Е ЛУДОСТ" ЗА 26-ти ПЪТ!


23.08.2018  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Поредното (двайсет и шесто) издание на международния кинофестивал „Любовта е лудост” стартира във Варна. Официалното откриване е на 24-ти август от 19 часа в зала 1 на Фестивалния и конгресен център с премиерна прожекция на филма "СТУДЕНА ВОЙНА" (копродукция на Полша, Франция и Великобритания), донесъл награда за режисура на Павел Павликовски от последния фестивал в Кан. 

Главната конкурсна програма включва 12 заглавия от Белгия, Великобритания, Германия, Ирландия, Иран, Полша, Русия, Румъния, Турция, Франция, Унгария и България, които ще се състезават за голямата награда „Златна Афродита“. Тя ще бъде присъдена от международно жури с председател Клаудия Ландсбергер (управител на Eye International и отговоряща за развитието на холандската филмова индустрия) и членове - Хелмут Шодел (германски драматург и журналисти), Луис Диого (португалски режисьор), Катерина Шпица (руска актриса) и Калин Станкулеску (румънски кинокритик). 

Втората конкурсна програма е т.нар. младежки модул, включващ 10 филма от Гърция, Индия, Испания, Македония, Норвегия, Франция, Турция, Унгария и България, които ще се състезават за награда, която ще бъде присъдена от младежко жури в състав: Румен Русев (режисьор), Адриан Стефанов (ученик), Антония Ганева (ученичка), Християна Иванова (актриса) и София Филева (ученичка). 

Паралелната информационна програма включва няколко минипанорами, фокусирани върху нови филми от Франция ("Видението", "Лудият Пиеро" и др.), Италия ("Като котка на магистрала", "Невидими цветове" и др.), Испания ("Гигант", "На лагер" и др.), Иран ("Три лица", "Листото на живота" и др.), Русия ("Собибор", "Подхвърлян" и др.), Румъния ("Смъртта на г-н Лазареску", "Последното утро" и др.) Унгария ("Пътуващите артисти") и България. Подборката на родни заглавия е най-голяма (15 филма!), сред които е акцентирано върху най-нови продукции, като "Посоки", "Радиограмофон", "Лили рибката", "Привличане", "Революция Х", "3/4", както и върху някои незабравими филми с участието на Ицхак Финци ("Закъсняло пълнолуние", "Нашият Шошканини" и др.).

Специално внимание заслужава и сборната програма "По глобуса", най-вече заради включените в нея стойностни  заглавия, някои от които със значими награди от международни кинофестивали. Например, "Не ме докосвай" ("Златна мечка" от Берлинале'2018), "Лице" ("Сребърна мечка" от Берлинале'2018), "Една добра жена", "Милош Форман: Това, което не те убива..." и др. 

Извънфестивалната програма, започнала още на 20 август с панорама от 5 филма с участието на Велко Кънев, продължава до откриването на фестивала с панорама от 5 филма и на режисьора Въло Радев.

Официалното закриване на официалната фестивална програма е на 31 август с прожекция на японския филм „Крадци от магазини“ на режисьора Хирокадзу Коре-еда, спечелил "Златна палма" от тазгодишния фестивал в Кан. 

Пълната фестивална програма по филми и дати на прожекциите може да намерите тук.

 

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание