Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОР В ДЕСЯТКАТА НА “ВАРАЙЪТИ”


01.04.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Емил Христов, режисьор на филма "Цветът на хамелеона", е избран в престижната селекция на списание “Варайъти” – “Десет европейски режисьори” (Ten European Directors to Watch). Десетте филма, избрани от критиците на списанието ще бъдат представени на фестивала в Карлови вари. На режисьорите, които задължително присъстват, ще бъде отделено специално внимание от фестивала и медиите. Събитието се осъществява със съдействието на European Film Promotion.
Програмата “Десет европейски режисьори” съществува от 2001 година. За първи път в престижната класация е включен и български режисьор. Честито на Емил Христов и на целия екип на филма!

Това е пореден успех за "Цветът на хамелеона", който тръгва по кината у нас от 5 април. Филмът, който е екранизация по "Цинкограф" на Владислав Тодоров, получи награда за "откритие" на фестивала в Торонто, беше обявен за най-добър филм на "Златна роза", участва в две от конкурсните програми на 17-ия "София филм фест" и бе прожектиран на фестивалите в Монреал, Стокхолм, Гоа, Вашингтон, Ню Йорк, Ривън Рън, Сейнт Пол, Палм Спрингс, Чикаго, Белград, Вилнюс, Солун, Букурещ, Истанбул.

ЕМИЛ ХРИСТОВ е роден през 1956 г. в София. Завършва фотографски колеж, а след това Операторско майсторство във ВИТИЗ. В периода 1982–1990 е оператор във филмова студия “Време”.
До днес Емил Христов има зад гърба си повече от 50 документални и 30 игрални творби, 100 рекламни видеоклипа и над 20 музикални. Сред филмите, отличени на български и международни кинофестивали, на които е оператор, са “Аз, Графинята” (1989), с награда за операторско майсторство на филмовия фестивал в Троя, Португалия; “Закъсняло пълнолуние” (1996), с награда за операторско майсторство от „Златна роза” (Варна ’97); “Тувалу” (1999), с наградата на Кодак за операторско майсторство за 2000 г.; “Посетени от Господ” (2002), с награда за операторско майсторство от „Златна роза” (Варна ’02); “Под едно небе” (2003), с наградата Кодак за най-добра операторска работа от СФФ ‘03. „Цветът на хамелеона” е режисьорският му дебют.

Източник: Сайтът на Националния филмов център
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)