Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В КРАК С ВРЕМЕТО!


19.06.2011  

НОВИНИ

   


Паметникът на съветската армия в София е бил оцветен откъм бул. „Васил Левски“ през нощта в петък срещу събота от неизвестни майстори на графити. И докато столичните власти се заканват да издирят и накажат „злосторника“, много жители и гости на София бързат да си направят снимки за спомен пред оригиналната атракция. Световните медии също отделиха място на новината в своите емисии.
АФП: „Възможно ли е Супермен да държи съветска картечница, подкрепян от дядо Коледа с бинокъл и пушка, а клоун зад тях пие бира? Всичко това е възможно с промяната в стил поп арт на паметника на Съветската армия в централната част на София“.
"Дейли Мейл": „Птица ли е? Самолет ли е? Не, това е Супермен и приятели... нарисувани върху Паметника на съветската армия от неизвестен художник в България“.

Неизвестният художник (или художници) е изрисувал доста сполучливо телата на съветските бойци и партизани така, че те да изглеждат като прочути американски герои от комиксите (Супермен, Жокера, Робин, Дядо Коледа), а също и като популярни рекламни символи (клоунът Роналд – известният символ на веригата за бързо хранене „Макдоналдс“). Съветското знаме пък е пробразено в това на САЩ, а най-отдолу се мъдри надписът: „В крак с времето“.

Естествено, тази акция моментално разпали позатихналия напоследък спор между привържениците и противниците на този паметник.  Но малцина се опитаха да вникнат в посланието на неизвестния нашенски художник, сравнен сполучливо с Банкси – световно известният майстор на графити, покорил умовете и въображението на милиони хора от целия свят със своите оригинални и острокритични рисунки, появяващи се ненадейно на най-оживени места в големите градове на Европа и САЩ. Режисьорският му дебют "Изход през магазина за подаръци" (Exit Through the Gift Shop) дори бе номиниран за „Оскар“ за най-добър документален филм през 2010 г., но от ръководството на Американската академия за киноизкуство предупредиха, че не биха наградили с престижното отличие човек, който отказва да разкрие своята самоличност.
Според IMDB, Бенкси е роден през 1974 г. във Великобритания. Но вместо негова снимка, този най-добре информиран сайт за киното, е публикувал следния кадър от неговия филм, в който умишлено е скрито неговото лице.
Творчеството на Банкси се отличава с изключителната си социална ангажираност и открита ненавист към лицемерието на силните на деня – САЩ, Израел и т.н.
Ето няколко от най-интересните, според мен, творби на Банкси:

 

 

Виждаме, че виетнамското обгорено момиченце от прочутата снимка, е водено от Мики Маус и същия клоун Роналд, който е изрисуван и върху паметника на Съветската армия.

Впрочем, нека се върнем отново към творбата на нашенския Банкси, която също заслужава внимание, заради убийствено саркастичния си подтекст. Представяйки нашите „освободители“ в новото амплоа на американски герои от комиксите и рекламата, тя внушава тъжната истина, че и преди, и сега, за нас героите са все чужденци. Бойците от Червената армия, които гледахме до втръсване в безброй филми за войната десетилетия наред днес са изместени от други „герои“ от чуждестранен произход – Супермен, Жокер и пр.
Едва ли има днес някой тинейджър, който да не е повлиян от филмите с тези персонажи, а ако все пак има такива – за тях обикновено казваме, че не са В КРАК С ВРЕМЕТО.Коментари (0)