Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СКАНДАЛ ПРИНУДИ ЕМИР КУСТУРИЦА ДА НАПУСНЕ ФЕСТИВАЛА В АНТАЛИЯ


11.10.2010  

НОВИНИ

   


Световноизвестният режисьор Емир Кустурица е обявил снощи, че излиза от състава на международното жури на започналия в турския град Анталия кинофестивал „Златен портокал”. Той е бил принуден да вземе това решение, заради острите протести по негов адрес, съобщават местните медии, цитирани от световните информационни агенции.
 

Фестивалът в Анталия започна в събота вечерта. В знак на протест срещу включването на режисьора на „Ъндърграунд” в състава на международното жури, на церемонията по откриването не е присъствал министърът на културата на Турция Ертугрул Гюнай.
Решението на организаторите на 47-ия фестивал в Анталия да поканят Кустурица за член на журито предизвиква недоволството и на редица кинодейци, режисьори и представители на женски организации от Босна и Херцеговина. Причината за техните протести е просръбската позиция на Кустурица, заемана по време на войната в бивша Югославия. Както е известно, прочутият режисьор, въпреки своя босненски произход, продължава и до днес да стои на националистични просръбски позиции, поради което е нежелан в родния му град Сараево, а живее основно в Белград и Париж.
Спечелилият „Златна мечка” на последния кинофестивал в Берлин турски кинорежисьор Семих Капланоглу оттегли от участие във фестивала своя филм „Мед” в знак на протест срещу пристигането на Кустурица в Анталия.


Семих Капланоглу позира със "Златната мечка", която спечели на последното Берлинале за филма си "Мед".

Негодуванието си по повод присъствието на Кустурица на фестивала са изразили и редица организации с националистична ориентация.
Вероятно малцина знаят, че режисьорът на шедьоврите „Баща в командировка” и „Циганско време” навремето се отказа от своето мюсюлманско вероизповедание и прие православното християнство. Той обаче категорично отхвърля отправените му обвинения, че е подкрепял сръбските военни по време на войната и твърди, че цялата кампания срещу него е пропаганда, която не се основава върху факти.

Скандалът около Кустурица на фестивала в Анталия подхрани интереса на медиите към режисьора.

На специална пресконференция Кустурица заявил, че винаги се е обявявал в защита на целостта на бивша Югославия, като при това е изразявал своето собствено мнение по въпроса, а не на някоя политическа партия. Режисьорът благодарил на организаторите на фестивала в Анталия и на кмета на града за поканата. "Но аз обявявам министъра на културата на тази страна за враг", - заявил още Кустурица. Той отбелязал също, че само преди няколко месеца е изнесъл концерт със своята музикална група в турския град Бурса и тогава не само публиката, но и местните власти ги посрещнали много сърдечно.

 Коментари (0)