Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СИЛНО БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ НА 21-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


08.03.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Утре вечер от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата в София се открива 21-ят международен София филм фест (Sofia International Film Festival)

Честта да открие програмата се падна на филма „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ” на режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт. Това е техният четвърти пълнометражен игрален филм, чиято световна премиера бе в рамките на програмата "Хоризонти" на 73-ия Венециански кинофестивал през септември миналата година, а само преди месец спечели наградата KNF на Международния кинофестивал в Ротердам, връчвана от гилдията на холандските журналисти за най-добър холандски филм или копродукция с участието на Холандия.  

„Белгийският крал” е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е изключително убедителен Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние всъщност не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...”  (cineuropa.org

„Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) съвместно с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

Основната програма и този път е съставена от четири конкурса
(международен, балкански, документален и Jameson за късометражни филми).
В нейните рамки ще бъдат представени над 100 пълнометражни
игрални и документални заглавия и повече от трийсет късометражни.

Прочутият режисьор КРИСТИ ПУЮ, основоположник на новата вълна в румънското кино, оглавява петчленното международно жури, което трябва да посочи победителя в международния конкурс за първи или втори игрален филм. Именно той ще получи Голямата награда („София – град на киното”) плюс парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.  Претенденти за отличието са 13 заглавия от 16 страни (от Европа, Азия и Латинска Америка).  

За първи път в съревнованието са включени три филма, създадени от български автори и с мажоритарно българско финансиране. Това са: „Безбог” (Godless, 2016) на Ралица Петрова, спечелил вече „Златен леопард” в Локарно, две награди в Сараево и „Златна роза” от 34-ия фестивал на българския игрален филм във Варна; „И после светлина” (Light Thereafter, 2017) на Константин Божанов, представен преди малко повече от месец в основната конкурсна програма на престижния кинофестивал в Ротердам; „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, който бе представен премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза”, където спечели награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена).

За 14-и път се провежда конкурсът за Наградата JAMESON за български късометражен филм (Jameson Short Film Award). Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.
Селекционната комисия, съставена от Кристина Грозева – режисьор, Иван Бърнев – актьор, Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – киноспециалист и Тома Вашаров – режисьор, носител на наградата JAMESON за миналата година,  определи 12-те финалисти от кандидатствалите над 60 филма. Наградата на стойност 6 000 евро, осигурени за поредна година от Jameson Irish Whiskey, ще бъде връчена на режисьора на филма-победител, избран от Международното жури на фестивала.

 

ТАЗИ ГОДИНА СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА СА ЧЕТИРИМА ПРОСЛАВЕНИ КИНОТВОРЦИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ УДОСТОЕНИ С НАГРАДАТА НА СОФИЯ
НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ЗА СВОЯ ПРИНОС В КИНОИЗКУСТВОТО:

ХЮ ХЪДСЪН, режисьор на „Огнени колесници”, отличен с четири награди „Оскар” и "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм през 1981 г. ; 
АГНЕШКА ХОЛАНД, режисьор и сценарист на филма "Европа, Европа", номиниран за "Оскар" за адаптиран сценарий и спечелил "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм през 1992 г. ;
ДЖОН САВИДЖ, оставил ярка диря в американското кино с ролите си в "Коса", "Ловецът на елени", „Любовниците на Мария”, „Салвадор”, „Кръстникът 3” и др. ;
РУПЪРТ ЕВЕРЕТ, номиниран двукратно за "Златен глобус" за изпълненията си в „Идеалният мъж” и „Сватбата на най-добрия ми приятел”.

Световноизвестният режисьор ГОРАН ПАСКАЛЕВИЧ също ще бъде сред гостите на фестивала и ще получи специалната награда на международната организация на филмовите критици (ФИПРЕССИ) по случай нейната 90-годишнината лично от генералния ѝ секретар Клаус Едер.

С Наградата на София ще бъдат удостоени също легендарната българска актриса СТОЯНКА МУТАФОВА и прочутата родна документалистка АДЕЛА ПЕЕВА. На официалната премиера на документалния филм „Призвание Актриса”, която се състоя на 1 март в столичния Дом на кино, актрисата ГИНКА СТАНЧЕВА получи Специалната награда на София Филм Фест, а на журналистката ОЛГА МАРКОВА бе връчен почетен приз на СФФ.  

Традиционната рубрика „Големите награди”, представяща филми, спечелили най-важните отличия от водещите кинофестивали в света, този път включва следните заглавия:

 • Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч (Златна палма” от Кан ’16 и Наградата на публиката от Локарно ’16);
 • Жената, която си тръгна” на Лав Диас („Златен лъв” – Венеция ’16) ;
 • Живял съм и по-добре” на Саболч Хайду („Кристален глобус” от Карлови Вари ’16);
 • Радио мечти” на Бабак Джалали (носител на наградата „Тигър” от Ротердам ’16);
 • Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” (Награда „Особен поглед“ от Кан ’16).

  В рубриката „Киното днес – големите майстори” отново са включени
  най-новите филми на утвърдени имена от световното кино.
  В програмата се открояват следните заглавия:
    

 • Рай” на Андрей Кончаловски (с награда за най-добър режисьор от фестивала във Венеция’16);
 • Франц” на Франсоа Озон, под чиято режисура Паула Беер спечели наградата за най-добра млада актриса във Венеция ’16;
 • Тони Ердман” на Марен Аде (номинация за чуждоезичен „Оскар”, награда LUX на Европейския парламент за 2016-а, пет награди на Европейската филмова академия, сред които и призът за най-добър филм);
 • Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки („Сребърна мечка” за режисура от Берлинале ’17);
 • Сладки сънища” на на Марко Белокио;
 • Непознатото момиче” на братя Дарден;
 • Земя на боговете” на Горан Паскалевич;
 • Сбогом, Берлин” на на Фатих Акин;
 • На всяка цена” на Дейвид Макензи.

                                                                          * * *

  Балканската конкурсна програма на София Филм Фест е съставена от някои от най-добрите заглавия от региона, създадени през последната година. 
  Българският претендент за наградата в този конкурс е новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава, който ще се състезава със следните 10 заглавия:
  "Ана, моя любов" (Румъния, реж. Калин Петер Нетцер;
  "Ранени сърца" (Румъния, реж. Раду Жуде);
  "Блокът на младоженците" (Турция-Великобритания, реж. Илкер Савашкурт);
  "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция, реж. Йешим Устаоглу;
  "Нощен живот" (Словения-БоснаиХерцеговина-Македония, реж. Дамян Козоле);
  "Морски тен" (Гърция-Германия, реж. Аргирис Пападимитропулос);
  "Конституцията" (Хърватия-Чехия-Словения-Македония, реж. Райко Гърлич);
  "Смрадлива приказка" (Сърбия-България, реж. Мирослав Момчилович);
  "Черната игла" (Черна гора-Сърбия, реж. Иван Маринович).
  Дебютният филм на турския режисьор Илкер Савашкурт „Блокът на младоженците” ще има своята световна премиера в София и ще участва едновременно в Балканския и Международния конкурс.

  В специалната селекция „КАЛЕЙДОСКОП” са подбрани седем филма, дело на творци от почти всички континенти. Сред тях се откроява една от най-коментираните творби в сезона на наградите – „ЛУННА СВЕТЛИНА” (Moonlight) на Бари Дженкинс, отличена с три награди "Оскар" (най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добър актьор в поддържаща роля) на 89-ата церемония по връчване на наградите на Американската киноакадемия. 

                                                                         * * * 


  НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО е представено с 13 игрални филма, три от които („
  Извън пътя” на Николай Волев, „Врагове” на Светослав Овчаров и „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова) ще бъдат показани за пръв път пред зрители. Най-новият филм на Константин Божанов „И после светлина” ще има официална национална премиера, а „Безбог” на Ралица Петрова, „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, „Спомен за страха” на Иван Павлов и „18” на Атанас Христосков ще имат своята софийска премиера след участието им във фестивала на българския игрален филм във Варна миналата есен.
  В програмата са още „
  Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Пеещите обувки” на Радослав Спасов, „Летовници” на Ивайло Пенчев, „Никой” на Андрей Андонов и „Кораба Слънчоглед 1” на Васил Горанов.
  13 на брой са и премиерните документални заглавия, сред които е новият филм на Тонислав Христов „
  Пощальонът”, фаворит на авторитетни международни фестивали като IDFA Амстердам и Сънданс.

  МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН КОНКУРС на 21-ия София Филм Фест се открива на 12 март от 18.00 часа в зала „Славейков” на Френския институт с филмаЗемята на просветените– силен дебют на белгийския режисьор Питър-Ян де Пу, който умело съчетава игралното и документалното кино в изключително филмово пътуване из красивия, съсипан от войни Афганистан.
  Българското заглавие в този конкурс е документалният филм „Пустиняци” на Цветан Драгнев, продуциран от „Гала Филм”.

  Не бива да се пропускат и седемте филма от селекцията "МУЗИКАЛНА КУТИЯ", сред които се открояват „Бийтълс и Втората световна война” и „Ленард Коен: Bird on a Wire”, които ще бъдат представени лично от легендарния британски режисьор Тони Палмър.

Тази година е поставен специален ФОКУС върху киното на Белгия. Ще бъдат показани 10 филма, сред които се откроява „Белгийският крал” - най-новият игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт,  който открива фестивала.

НОВИТЕ АКЦЕНТИ в програмата са селекциите "ТИЙН" и "СПОРТ". Сред филмите, които ще привлекат вниманието на младите зрители, са австралийският „Спящо момиче”, белгийският „Винсент и краят на света”, както и най-новата творба на Джон Карни „Sing Street”, който е част и от уникалната подборка в рубриката "Музикална кутия".
Сред спортните заглавия са "Пеле: раждането на една легенда" (биографичен филм, посветен на легендарния бразилски футболист), австрийско-японско-американската продукция „Четвъртата фаза”, както и „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен (Голямата награда в конкурса „Особен поглед” в Кан, наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия). 

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март. Но програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Ще бъдат прожектирани повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.
За втора поредна година Лидл България е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на София Филм Фест.

Източник: пресофисът на 20-ия София Филм Фест и официалният сайт на фестивала
 

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)