Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

СИЛНО БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ НА 21-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


08.03.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Утре вечер от 19 часа в зала 1 на Националния дворец на културата в София се открива 21-ят международен София филм фест (Sofia International Film Festival)

Честта да открие програмата се падна на филма „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ” на режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт. Това е техният четвърти пълнометражен игрален филм, чиято световна премиера бе в рамките на програмата "Хоризонти" на 73-ия Венециански кинофестивал през септември миналата година, а само преди месец спечели наградата KNF на Международния кинофестивал в Ротердам, връчвана от гилдията на холандските журналисти за най-добър холандски филм или копродукция с участието на Холандия.  

„Белгийският крал” е една комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е изключително убедителен Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние всъщност не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...”  (cineuropa.org

„Белгийският крал” е продукция на Bo Films (Белгия – Фландрия) съвместно с Entre Chien et Loup (Белгия – Валония), Topkapi Films (Холандия) и Арт Фест (България). Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов. Българското финансиране е осигурено от ИА „Национален филмов център”. Проектът е подкрепен от филмовите фондове на Белгия и Холандия, Евроимаж и Програма МЕДИА на Европейския съюз.

Основната програма и този път е съставена от четири конкурса
(международен, балкански, документален и Jameson за късометражни филми).
В нейните рамки ще бъдат представени над 100 пълнометражни
игрални и документални заглавия и повече от трийсет късометражни.

Прочутият режисьор КРИСТИ ПУЮ, основоположник на новата вълна в румънското кино, оглавява петчленното международно жури, което трябва да посочи победителя в международния конкурс за първи или втори игрален филм. Именно той ще получи Голямата награда („София – град на киното”) плюс парична премия от 7000 евро, осигурена от Столична община.  Претенденти за отличието са 13 заглавия от 16 страни (от Европа, Азия и Латинска Америка).  

За първи път в съревнованието са включени три филма, създадени от български автори и с мажоритарно българско финансиране. Това са: „Безбог” (Godless, 2016) на Ралица Петрова, спечелил вече „Златен леопард” в Локарно, две награди в Сараево и „Златна роза” от 34-ия фестивал на българския игрален филм във Варна; „И после светлина” (Light Thereafter, 2017) на Константин Божанов, представен преди малко повече от месец в основната конкурсна програма на престижния кинофестивал в Ротердам; „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, който бе представен премиерно на 34-ия фестивал „Златна роза”, където спечели награда за игрален дебют и за най-добра мъжка роля на Димитър Николов (поделена).

За 14-и път се провежда конкурсът за Наградата JAMESON за български късометражен филм (Jameson Short Film Award). Тази награда традиционно провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова, Кольо Карамфилов, Антония Милчева, Тома Вашаров. Много от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на престижни международни кинофоруми.
Селекционната комисия, съставена от Кристина Грозева – режисьор, Иван Бърнев – актьор, Александър Станишев – оператор, Анастас Пунев – киноспециалист и Тома Вашаров – режисьор, носител на наградата JAMESON за миналата година,  определи 12-те финалисти от кандидатствалите над 60 филма. Наградата на стойност 6 000 евро, осигурени за поредна година от Jameson Irish Whiskey, ще бъде връчена на режисьора на филма-победител, избран от Международното жури на фестивала.

 

ТАЗИ ГОДИНА СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ НА ФЕСТИВАЛА СА ЧЕТИРИМА ПРОСЛАВЕНИ КИНОТВОРЦИ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ УДОСТОЕНИ С НАГРАДАТА НА СОФИЯ
НА СТОЛИЧНАТА ОБЩИНА ЗА СВОЯ ПРИНОС В КИНОИЗКУСТВОТО:

ХЮ ХЪДСЪН, режисьор на „Огнени колесници”, отличен с четири награди „Оскар” и "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм през 1981 г. ; 
АГНЕШКА ХОЛАНД, режисьор и сценарист на филма "Европа, Европа", номиниран за "Оскар" за адаптиран сценарий и спечелил "Златен глобус" за най-добър чуждестранен филм през 1992 г. ;
ДЖОН САВИДЖ, оставил ярка диря в американското кино с ролите си в "Коса", "Ловецът на елени", „Любовниците на Мария”, „Салвадор”, „Кръстникът 3” и др. ;
РУПЪРТ ЕВЕРЕТ, номиниран двукратно за "Златен глобус" за изпълненията си в „Идеалният мъж” и „Сватбата на най-добрия ми приятел”.

Световноизвестният режисьор ГОРАН ПАСКАЛЕВИЧ също ще бъде сред гостите на фестивала и ще получи специалната награда на международната организация на филмовите критици (ФИПРЕССИ) по случай нейната 90-годишнината лично от генералния ѝ секретар Клаус Едер.

С Наградата на София ще бъдат удостоени също легендарната българска актриса СТОЯНКА МУТАФОВА и прочутата родна документалистка АДЕЛА ПЕЕВА. На официалната премиера на документалния филм „Призвание Актриса”, която се състоя на 1 март в столичния Дом на кино, актрисата ГИНКА СТАНЧЕВА получи Специалната награда на София Филм Фест, а на журналистката ОЛГА МАРКОВА бе връчен почетен приз на СФФ.  

Традиционната рубрика „Големите награди”, представяща филми, спечелили най-важните отличия от водещите кинофестивали в света, този път включва следните заглавия:

 • Аз, Даниел Блейк” на Кен Лоуч (Златна палма” от Кан ’16 и Наградата на публиката от Локарно ’16);
 • Жената, която си тръгна” на Лав Диас („Златен лъв” – Венеция ’16) ;
 • Живял съм и по-добре” на Саболч Хайду („Кристален глобус” от Карлови Вари ’16);
 • Радио мечти” на Бабак Джалали (носител на наградата „Тигър” от Ротердам ’16);
 • Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” (Награда „Особен поглед“ от Кан ’16).

  В рубриката „Киното днес – големите майстори” отново са включени
  най-новите филми на утвърдени имена от световното кино.
  В програмата се открояват следните заглавия:
    

 • Рай” на Андрей Кончаловски (с награда за най-добър режисьор от фестивала във Венеция’16);
 • Франц” на Франсоа Озон, под чиято режисура Паула Беер спечели наградата за най-добра млада актриса във Венеция ’16;
 • Тони Ердман” на Марен Аде (номинация за чуждоезичен „Оскар”, награда LUX на Европейския парламент за 2016-а, пет награди на Европейската филмова академия, сред които и призът за най-добър филм);
 • Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки („Сребърна мечка” за режисура от Берлинале ’17);
 • Сладки сънища” на на Марко Белокио;
 • Непознатото момиче” на братя Дарден;
 • Земя на боговете” на Горан Паскалевич;
 • Сбогом, Берлин” на на Фатих Акин;
 • На всяка цена” на Дейвид Макензи.

                                                                          * * *

  Балканската конкурсна програма на София Филм Фест е съставена от някои от най-добрите заглавия от региона, създадени през последната година. 
  Българският претендент за наградата в този конкурс е новият филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Слава, който ще се състезава със следните 10 заглавия:
  "Ана, моя любов" (Румъния, реж. Калин Петер Нетцер;
  "Ранени сърца" (Румъния, реж. Раду Жуде);
  "Блокът на младоженците" (Турция-Великобритания, реж. Илкер Савашкурт);
  "Тъмносветло" (Турция-Германия-Полша-Франция, реж. Йешим Устаоглу;
  "Нощен живот" (Словения-БоснаиХерцеговина-Македония, реж. Дамян Козоле);
  "Морски тен" (Гърция-Германия, реж. Аргирис Пападимитропулос);
  "Конституцията" (Хърватия-Чехия-Словения-Македония, реж. Райко Гърлич);
  "Смрадлива приказка" (Сърбия-България, реж. Мирослав Момчилович);
  "Черната игла" (Черна гора-Сърбия, реж. Иван Маринович).
  Дебютният филм на турския режисьор Илкер Савашкурт „Блокът на младоженците” ще има своята световна премиера в София и ще участва едновременно в Балканския и Международния конкурс.

  В специалната селекция „КАЛЕЙДОСКОП” са подбрани седем филма, дело на творци от почти всички континенти. Сред тях се откроява една от най-коментираните творби в сезона на наградите – „ЛУННА СВЕТЛИНА” (Moonlight) на Бари Дженкинс, отличена с три награди "Оскар" (най-добър филм, най-добър адаптиран сценарий и най-добър актьор в поддържаща роля) на 89-ата церемония по връчване на наградите на Американската киноакадемия. 

                                                                         * * * 


  НОВОТО БЪЛГАРСКО КИНО е представено с 13 игрални филма, три от които („
  Извън пътя” на Николай Волев, „Врагове” на Светослав Овчаров и „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова) ще бъдат показани за пръв път пред зрители. Най-новият филм на Константин Божанов „И после светлина” ще има официална национална премиера, а „Безбог” на Ралица Петрова, „Христо” на Григор Лефтеров и Тодор Мацанов, „Спомен за страха” на Иван Павлов и „18” на Атанас Христосков ще имат своята софийска премиера след участието им във фестивала на българския игрален филм във Варна миналата есен.
  В програмата са още „
  Слава” на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, „Пеещите обувки” на Радослав Спасов, „Летовници” на Ивайло Пенчев, „Никой” на Андрей Андонов и „Кораба Слънчоглед 1” на Васил Горанов.
  13 на брой са и премиерните документални заглавия, сред които е новият филм на Тонислав Христов „
  Пощальонът”, фаворит на авторитетни международни фестивали като IDFA Амстердам и Сънданс.

  МЕЖДУНАРОДНИЯТ ДОКУМЕНТАЛЕН КОНКУРС на 21-ия София Филм Фест се открива на 12 март от 18.00 часа в зала „Славейков” на Френския институт с филмаЗемята на просветените– силен дебют на белгийския режисьор Питър-Ян де Пу, който умело съчетава игралното и документалното кино в изключително филмово пътуване из красивия, съсипан от войни Афганистан.
  Българското заглавие в този конкурс е документалният филм „Пустиняци” на Цветан Драгнев, продуциран от „Гала Филм”.

  Не бива да се пропускат и седемте филма от селекцията "МУЗИКАЛНА КУТИЯ", сред които се открояват „Бийтълс и Втората световна война” и „Ленард Коен: Bird on a Wire”, които ще бъдат представени лично от легендарния британски режисьор Тони Палмър.

Тази година е поставен специален ФОКУС върху киното на Белгия. Ще бъдат показани 10 филма, сред които се откроява „Белгийският крал” - най-новият игрален филм на творческия тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт,  който открива фестивала.

НОВИТЕ АКЦЕНТИ в програмата са селекциите "ТИЙН" и "СПОРТ". Сред филмите, които ще привлекат вниманието на младите зрители, са австралийският „Спящо момиче”, белгийският „Винсент и краят на света”, както и най-новата творба на Джон Карни „Sing Street”, който е част и от уникалната подборка в рубриката "Музикална кутия".
Сред спортните заглавия са "Пеле: раждането на една легенда" (биографичен филм, посветен на легендарния бразилски футболист), австрийско-японско-американската продукция „Четвъртата фаза”, както и „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки” на Юхо Куосманен (Голямата награда в конкурса „Особен поглед” в Кан, наградата на FIPRESCI за Европейско откритие на Европейската филмова академия). 

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столична община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа (Creative Europe) на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели.

Церемонията по награждаването ще се състои на 18 март. Но програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 31 март. Ще бъдат прожектирани повече от 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма.
За втора поредна година Лидл България е ГЕНЕРАЛЕН СПОНСОР на София Филм Фест.

Източник: пресофисът на 20-ия София Филм Фест и официалният сайт на фестивала
 

 

 Коментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


     

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание