Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/A SEPARATION

   

A SEPARATION
РАЗДЯЛА

Asghar Farhadi

Иран, 2011, 123 мин.

реж.: Асгар Фархади

В ролите: Пейман Моади, Лейла Хатами, Сарех Баят, Шахаб Хосейни, Сарина Фархади

Жанр: драма

Официален сайт:
http://www.hopscotchfilms.com.au/films/coming-soon/aseparation-movie/

Премиера на: 15.02.2011

Анотация

Надер и Симин са женени от 14 години и живеят с 11-годишната си дъщеря Термех в Техеран. Двамата продължават да се обичат, но искат да се разведат по взаимно съгласие. Те имат визи, благодарение на които могат да емигрират от Иран – Симин иска да осигури по-добро бъдеще за дъщеря им, но Надер не иска да остави възрастния си баща, страдащ от Алцхаймер. Когато съдията отказва да им даде развод, Симин се изнася от семейния дом, а заинатилият се Надер наема домашната помощничка Разиех. Тя е бедна и благочестива и се грижи усърдно за баща му и къщата. Един ден обаче, като се връща у дома, Надер заварва баща си сам. Избухва кавга, която има неочаквани последствия.
Движен от проницателно разбиране за класовите, религиозните и половите различия, богатият сценарий на Фархади задава въпроси за значимостта на истината и етиката и изследва културните, социалните и юридическите проблеми в днешен Иран. Раздяла е увлекателна човешка драма, която напомня с неочакваните си обрати за класическия Хичкок и поставя Асгар Фархади в челните редици на съвременните световни кинорежисьори.

Награди и номинации
2012 - награда "Оскар" за най-добър неанглоезичен филм;
2012 - награда на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) за най-добър чуждоезичен филм;
2011 - Берлинале - „Златна мечка” за най-добър филм, награда на екуменическото жури, наградата на журито на читателите на „Берлинер моргенпост”, „Сребърна мечка” за най-добър актьор (Шахаб Хосейни и Пейман Моади), „Себърна мечка” за най-добра актриса (Лейла Хатами и Сарех Баят) 
 


       

Подобни публикации


ВЪЗВИШЕНИЕ
10.10.2017

ВОЕВОДА
13.01.2017

СЛАВА
06.08.2016

MUSTANG
19.05.2015
  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание