Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

РЕКОРДЕН БРОЙ ФИЛМИ ПРЕЗ СЕДМИЦАТА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРО-АМЕРИКАНСКОТО КИНО


30.05.2017  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Рекорден брой филми (29!) представя тазгодишното издание на Седмицата на испанското и иберо-американското кино от 1 до 11 юни. Деветнадесет от тях са премиерни за България, а десет са показвани пред нашата публика в предишни години, обявиха организаторите по време на пресконференцията, която се състоя на 30 май в кино „Люмиер Лидл”.

Двадесет и четвъртият филмов преглед на испанското и иберо-американското кино предлага разнообразие от жанрове, като акценти в програмата са следните заглавия: 

КЪСНО Е ЗА ГНЯВ” (Tarde para la ira, 2016, реж. Раул Аревало, Испания), носител на награда „Гоя” за най-добър испански филм на 2016-та, с който ще бъде открит фестивалът на 1 юни в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.;
КРАЛИЦАТА НА ИСПАНИЯ” (La reina de Espana, 2016, реж. Фернандо Труеба, Испания), с участието на Пенелопе Крус;
АКУАРИУС” (Aquarius, 2016, реж. Клебер Мендонса Фильо, Бразилия/Франция), с участието на Соня Брага;
КОБЛИК” (Koblik, 2016, реж. Себастиан Боренстейн, Аржентина), с участието на Рикардо Дарин;
ЧОВЕКЪТ С ХИЛЯДА ЛИЦА” (El hombre de las mil caras, 2016, Испания, реж. Алберто Родригес) и
АЛТАМИРА” (Altamira, 2016, реж. Хю Хъдсън, Великобритания/Франция/Испания), най-новият филм с участието на Антонио Бандерас.

Освне това в програмата се открояват и някои от най-значимите кинотворби на испанското и иберо-американското кино през последните години, като "ТРУМАН" (Truman, 2015, реж. Сеск Гай, Испания/Аржентина), "ДИВИ ИСТОРИИ" (Relatos Salvajes, 2014, реж. Дамиан Сифрон), "КЛАНЪТ" (El clan, 2015, реж. Пабло Траперо, Аржентина/Испания), а също и документалният филм за Габриел Гарсия Маркес "ГАБО - МАГИЯТА НА РЕАЛНОТО" (Gabo: La magia de lo real, 2015, реж. Джъстин Уебстър, Испания/Великобритания/Колумбия, Франция/САЩ) и др. 
Пълната програма може да видите тук.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино, която се провежда с партньорството на НДК, включва безплатна панорама на документалните филми на каталунския режисьор ХОСЕ ЛУИС ГЕРИН от 6 до 9 юни в културен център „Червената къща”. На 8 юни той лично ще представи най-новия си игрален филм "АКАДЕМИЯ НА МУЗИТЕ" (La Academia de las Musas, 2015, Испания) в кино „Люмиер Лидл” от 19:00 ч.

Седмицата на испанското и иберо-американското кино включва още две културни събития – представления на Националния балет на Испания и постановката „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла.

Националният балет на Испания ще представи танцови спектакли пред българската публика в ритъма на bolero, ritmos, solea del manton и alento на следните дати - 7 юни (Национален дворец на културата, София); 10 юни (Bulstrad Arena, Русе) и 14 юни (ДКС, Варна).

Представлението „Сервантина” на Националната трупа за класически театър (Испания) и трупа Рон Ла Ла ще може да се гледа от 19:00 ч., на 4 юни в театър „Азарян”. Постановката е пътуване в света на Сервантес, поднесено с много чувство за хумор, музика и танци. Очаровани от първото си гостуване в България, актьорите са решили да включат и неща характерни за България в предстоящото си предстваление в София.

По думите на Хайме Ермида, консул и съветник по културните въпроси към Посолството на Кралство Испания в България, поради огромната ангажираност на екипите, спектаклите на тези трупи е трудно да бъдат организирани в една седмица дори и в Мадрид, за което той изказа огромни благодарности за сътрудничеството на партньорите на фестивала.

Филмовата панорама на испанското и иберо-американското кино се провежда под егидата на Посолство на Кралство Испания, със съдействието на Институт Сервантес, Национален дворец на културата, и на дипломатичестките мисии на Аржентина, Бразилия, Колумбия, Куба, Еквадор и Чили.
Източник: Посолството на Кралство Испания в БългарияКоментари (0)


Коментари

Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМ НА ФОКУС


      

Повече по темата може да прочетете тук.
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание