Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

"РЕЧТА НА КРАЛЯ" Е ФАВОРИТ ЗА НАГРАДИТЕ "ОСКАР" С ОБЩО 12 НОМИНАЦИИ


26.01.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Американската академия за киноизкуство обяви номинациите за наградите „Оскар“, които предстои да бъдат връчени за 83-ти път в историята на 27 февруари.

Британската историческа драма „Речта на краля”, посветена на крал Джордж VI бе номинирана в най-много категории (общо 12) - за най-добър филм, най-добър режисьор (Том Хупър), главна мъжка роля (Колин Фърт), поддържаща мъжка роля (Джефри Ръш), поддържаща женска роля (Хелена Бонъм Картър), оригинален сценарий (Дейвид Сидлър), най-добър оператор (Дани Коен), монтаж (Тарик Анвар), sound mixing (Пол Хемблин, Maртин Йeнсeн, Джон Mайдгли), сценография (Ив Стюарт и Джуди Фар), костюми (Джени Бийвън) и оригинална музика (Александър Деспла).
Малко изненадващо на второ място по номинации (общо 10!) се нареди „Непреклонните” на братята Итън и Джоел Коен, който е римейк на едноименен уестърн от 1969-а.
14-годишната изпълнителка на единствената женска роля във филма Хейли Стейнфилд е номинирана за най-добра женска поддържаща роля. А миналогодишният носител на „Оскар“ за главна мъжка роля Джеф Бриджис има шанс да спечели за втори пореден път престижната награда, защото се нареди сред претендентите в категорията най-добър актьор в главна роля за своето изпълнение в „Непреклонните“.
С по 8 номинации са два филма - „Генезис” и „Социалната мрежа”.
В главната категория „най-добър филм на годината“ са номинирани следните 10 филма: „Речта на краля”, „Черен лебед”, „127 часа”, „Боецът”, „Генезис”, „Децата са наред”, „Социалната мрежа”, „Играта на играчките3”, „Непреклонните” и „Даровете на зимата”.
Любопитно е, че заглавията в тази най-престижна категория са буквално същите като тези, от които Гилдията на американските кинопродуценти избра за най-добър филм на годината британската драма „Речта на краля“ на режисьора Том Хупър. С една-единствена разлика. Сред десетте номинирани от американските продуценти бе криминалната драма на Бен Афлек „Градът“ (The Town). Членовете на Американската академия за киноизкуство обаче са предпочели на негово място филма на Дебра Граник „Даровете на зимата“, който бе отличен на проведения в началото на 2010 година фестивал на независимото кино „Сънданс“.
По мое лично убеждение наградата за най-добра актриса ще спечели Натали Портман за невероятното си изпълнение във филма на Дарън Аронофски „Черният лебед“. Най-сериозните й съпернички са Никол Кидман („Заешката дупка” и Анет Бенинг („Децата са добре”).
Струва ми се, че надпреварата за тазгодишния „Оскар“ при мъжете ще бъде между Колин Фърт („Речта на краля”) и Хавиер Бардем („Красиво”), но ще бъде спечелена от Колин Фърт.
Не вярвам някой да надделее над Дейвид Финчър („Социалната мрежа“) в категорията „най-добър режисьор”. Този път той ще получи наградата, която заслужаваше още за по-ранните си филми „Седем“ и „Боен клуб“. Разбира се, конкуренцията не е за подценяване – Дарън Аронофски („Черния лебед”), Джоел и Итън Коен („Непреклонните”), (“Социалната мрежа”), Дейвид Ръсел („Боецът”) и особено Том Хупър („Речта на краля”) също имат своите шансове. От всички само братята Коен са печелили „Оскар“ за най-добър режисьор – преди три години с филма „Няма място за старите кучета”.
Всичките номинирани за най-престижните филмови награди бяха определени, въз основа на подадените гласове от 5 755 члена на Американската академия за филмови изкуства и науки. Тържествената 83-а церемония за връчване на „Оскар“-ите ще се състои на 27 февруари.
Пълният списък на всичките номинации може да видите тук.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)