Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПЪРВИТЕ НАГРАДИ НА 66-ия КИНОФЕСТИВАЛ В КАН


25.05.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На 66-ия кинофестивал в Кан, който се закрива официално утре, вече бяха връчени първите награди в конкурса за студентски късометражни филми Cinefondation. Тазгодишният победител е Анахит Газвинизадех (Anahita GHAZVINIZADEH) - иранска студентка в училището по изобразително изкуство в Чикаго, която бе отличена за филма си "Игла" (Needle). Председател на журито, определящо победителите в тази конкурсна програма е новозеландката Джейн Кемпиън, режисьор на филма "Пианото", спечелил "Златна палма" в Кан през 1994 г.
Късометражката "Игла" е с продължителност 21 мин. В нея се разказва историята на Лили, чието желание да се продупчи ушите става причина за сериозно скарване с нейните родители. Международното жури, връчило първа награда на този филм, специално отличи играта на младите актьори, участващи в него, както и добрата драматургия.
Според фестилалните правила, сега  младата режисьорка от Иран Анахит Газвинизадех трябва да заснеме пълнометражен игрален филм, чиято премиера ще се състои на следвашия кинофестивал в Кан.

С втора награда бе отличен 20-минутната белгийска късометражка "В очакване на затоплянето" (En Attendant lLe Degel) с режисьор Сара Хирт (Sarah HIRTT ). Филмът също изследва темата за семейните разногласия на фона на критична ситуация.

Третата награда в програмата за късометражно студентско кино Cinefondation си поделиха чешкият филм "Панда" (Pandu) с реж. Матуш Визар (Matúš VIZÁR) и румънският "В аквариума" (In Acvariu) с реж. Тюлор Кристан Гургиу (Tudor Cristian JURGIU).

В тазгодишния конкурс за късометражно кино се състезаваха 18 филма (14 игрални и 4 анимационни), избрани от 1550 заглавия, предложени от  277 филмови училища по целия свят.

Източник: официалният сайт на 66-ия кинофестивал в Кан

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)