Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Pina

   

Pina
Пина

Neue Road Movies, Eurowide Film Production, Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF), Арт Фест (България)

Германия, 2011, 100 мин.

реж.: Вим Вендерс

В ролите: Пина Бауш, Регина Адвенто, Малу Айраудо, Рут Амаранте

Жанр: документален, мюзикъл

Официален сайт:
http://www.pina-film.de/

Премиера на: 30.09.2011

Анотация

Пина Бауш, основател и артистичен директор на “Tanztheater Wupertal Pina Bausch” от 1973г., е легендарна танцьорка и хореографка. Уникалните ú творби промениха езика на съвременния танц и предлагат несравнимо с нищо друго визуално преживяване. Новаторският документален филм на Вим Вендерс улавя естетиката на Пина Бауш по неповторим начин.

"Пина" е първият пълнометражен документален филм, посветен на танците, който е заснет във формат 3D. За него режисьорът Вим Вендерс споделя: „Двуизмерното кино не би могло да предаде нито емоциите, нито естетиката в работата на Пина Бауш. Бях завладян и дълбоко развълнуван от танците ú, когато я гледах за пръв път преди 25 години. Започнах да разбирам човешкото движение, жестове и чувства по съвсем нов начин. Работих с Пина Бауш и танцьорите ú в тясно сътрудничество, за да мога да покажа на екрана именно тази магия. Форматът 3D ни дава възможност да поставим зрителите върху сцената, в центъра на събитията.”

Продуцентът Джан-Пиеро Рингел допълва: „Досега сме гледали само комерсиални 3D филми, защото форматът беше създаден именно с комерсиална цел. Но с Пина ние предлагаме за пръв път изключителен арт филм в 3D. И благодарение на сътрудничеството между Пина Бауш и Вим Вендерс, както и на работата на пионера в европейската стереография Ален Деробе ще положим началото на нов стандарт в 3D.”


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)