Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОТИДЕ СИ ТОДОР КОЛЕВ. ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!


15.02.2013  

НОВИНИ

   

Днес си отиде от този свят големият български актьор ТОДОР КОЛЕВ, който ще остане завинаги в сърцата ни с неподражаемите си трагикомични роли, изиграни на сцената и екрана.  
Роден е на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" (1965). Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните "Сълза и смях" и Театър София. Участва в над 30 игрални филма, сред които "Цар и генерал", "Козият рог", "Иван Кондарев", "Двойникът", "Господин за един ден", "Опасен чар" и др. Автор и водещ на тв-предаванията "Как ще ги стигнем с... Тодор Колев" и "Вход свободен". Преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент. 

През 1999 г. издава автобиографичната си книга "Варненското софиянче от Шумен" с подзаглавие "Житие и страдание на грешного Тодора".

Малцина са актьорите, притежаващи толкова остро чувство за хумор и импровизация. Често го сравняват с Чарли Чаплин, от когото действително се е учил и безкрайно уважава. Но за мен Тодор Колев е по-скоро българският Бъстър Китън, защото умееше като него да разсмива до сълзи с на пръв поглед безизразно лице. 

Преди две години в едно интервю за телевизията той споделя пред Лора Крумова следното: „Една заран, след едно предаване, тръгвайки от вкъщи за репетиция, усетих, че много се обръщат хората, нещо ме заглеждат. Тогава си казах: „Аз майче съм забелязан нещо”.
Често обича да казва, че лесно излиза от роли, но влизането е трудно. „Имам двама кумира, два господа, които ме управляват в работата. Това е Чаплин, който е величието, което винаги се покланям до земята и Рей Чарлз”, казва още той.
„Комедията е отишла някъде другаде, където не ми е интересно. Не е в дълбоки води. Там е плитко. Аз много обичам киното, а и много обичам да се смея. Но, за съжаление, не се случва често, не се случва често”...
ВЕЧНА МУ ПАМЕТ!Коментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание