Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОБЯВИХА КРАТКИЯ СПИСЪК ОТ 9 ФИЛМА, ОСТАВАЩИ В БОРБАТА ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН "ОСКАР"


19.01.2012  

НОВИНИ

   

Американската филмова академия обяви краткия списък от 9 филма, които остават в надпреварата за чуждоезичния "Оскар". Кои ще бъдат петте номинирани заглавия - ще научим на 24 януари.

Ако някой е очаквал, че ще видим в краткия списък на претендентите за „Оскар“ за най-добър неанглоезичен филм през 2011-та - „Торинският кон“ на Бела Тар, „Имало едно време в Анадола“ на Нури Билге Джейлан и „Хавър“ на Аки Каурисмаки, представящи съответно Унгария, Турция и Финландия, явно е надценявал художествения критерий на Американската филмова академия.
Всяка година се повтаря едно и също: сред кандидатите за престижното отличие в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ (Foreign Language) задължително отсъстват някои от най-достойните за тази награда филми.
Не попадна в този кратък списък на претендентите за „Оскар“ през 2010 година отличеният със „Златна палма“ в Кан тайландски филм „Чичо Бунме, който си спомня предишните животи“. Същото се случи и с кандидата на Румъния „Четири месеца, 3 седмици и два дни“, който също не намери място сред 9-те заглавия в надпреварата за 2007 г.

Със свои предложения за сегашната надпревара за чуждоезичния „Оскар“ се включиха общо 63 страни. Както е известно България предложи „Тилт“, а не „Подслон“, както би следвало, защото именно той спечели наградата на нашата филмова академия. Предложенията на различните страни може да си припомните оттук.
Членовете на Американската киноакадемия имаха възможност да се запознаят с тези 63 заглавия през периода от средата на октомври до 13 януари.
После чрез гласуване те избраха 6 филма, а специална комисия от 35 члена, учредена преди няколко години, прибави към тях още три. И сега бяха оповестени именно тези 9 заглавия, образуващи т.нар. кратък списък (shortlist) на претендентите.
На 24 януари ще узнаем номинираните 5 филма, единият от които ще получи „Оскар“ за чуждоезичен филм на 84-ата церемония за връчване на престижните награди.
И така – ето кои са тези девет филма:

Ако се вярва на прогнозите на някои специализирани издания за кино - с най-големи шансове за „Оскар“ са иранската драма „Надир и Симин: раздялата“ (Jodaeiye Nader az Simin) на Асгар Фархади и германският „Пина“ на Вим Вендерс. Припомням, че миналата година с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм бе отличена датската лента "В един по-добър свят" на Сузане Биер.
Източник: Collider.com
Коментари (2)


Коментари

Kastel
Friday, Jan 20, 2012

 Радвам се, че сме на едно мнение. Аз също не мисля, че "Пина" заслужава "Оскар" и в такъв случай май най-добре ще бъде иранският филм да получи наградата. 


chris cornell (непотвърден)
Friday, Jan 20, 2012

Изобщо не съм имал надежди, че гениалният "Торинският кон" на гениалния Бела Тар ще бъде включен, но съм много изненадан, че "Хавър", "Имало едно време в Анадола" и "Черен хляб" ги няма в първата деветка...
"Надер и Симин" е прекрасен филм, а и с оглед изминалите форуми, където обра всички награди, би трябвало да вземе неанглоезичния Оскар. От останалите заглавия съм гледам само "Пина" и категорично не е за наградата, а белгийското предложение ми изглежда най-обещаващо от другите седем филма.


Публикувай нов коментар

Съдържанието на това поле е поверително и няма да бъде показвано публично.
CAPTCHA
Анти-спам
Image CAPTCHA
Въведете символите (слято), показани на картинката.

     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС
 Повече по темата вижте в сп. АРТИЗАНИН .
 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание