Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/MONEYBALL

   

MONEYBALL
КЕШБОЛ

Columbia Pictures, Scott Rudin Productions, Michael De Luca Productions

САЩ, 2011, 133 мин.

реж.: Бенет Милър

В ролите: Брад Пит, Джона Хил, Филип Сиймър Хофман

Жанр: драма

Официален сайт:
http://www.moneyball-movie.com/

Премиера на: 06.01.2012

Анотация

 Истински добрите спортни филми не са никак много, но със сигурност още по-малко са посветените на бейзбола – най-популярният спорт в САЩ. Но филмът на Бенет Милър „Кешбол“ (Moneyball) със сигурност се нарежда сред тях, редом до класики, като „Гордостта на „Янкис“ (The Pride of the Yankees, 1942), „Бий бавно барабана“ (Bang the Drum Slowly, 1973), „Дърамските бикове“ (Bull Durham,1988), „Полето на мечтите“ (Field of Dreams, 1989) и др.
„Кешбол“ е истински интелигентен и задълбочен филм, който характеризира бейзбола по-скоро като бизнес, като поле, на което се сблъскват интересите за печалба, където всеки е воден от собственото си разбиране за успех.
Разбира се, едва ли би бил толкова добър обаче, без Брад Пит в ролята на главния менижър и изгряващата звезда в американското кино Джона Хил в поддържащата роля.
Няма как да подминем и заслугата на сценаристите – прочутите Стивън Зейлиан („Бандите на Ню Йорк“, „Списъкът на Шиндлер“ и др.) и Арън Соркин (носител на „Оскар“ за адаптиран сценарий за филма „Социалната мрежа“).
„Кешбол“ определено се нарежда сред най-добрите филми за 2011 г. Ключът към успеха му е комплексен, съставен от няколко фактора: от една страна режисьорските умения и похвати на Бенет Милър, от друга страна компетентността и красноречивият стил на Арън Соркин (и Стивън Зейлиън, разбира се) и не на последно място - актьорските изпълнения на Брад Пит, Джона Хил, Филип Сиймър Хофман.

Награди и номинации
2012 - 4 номинации за "Златен глобус" - най-добър филм, най-добър актьор в драма (Брад Пит), най-добър актьор в поддържаща роля (Джона Хил) и най-добър сценарий (Стивън Зейлиан, Арън Соркин).


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)