Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МЕКСИКАНСКИЯТ ФИЛМ „АД“ ПОБЕДИ НА 33-ия КИНОФЕСТИВАЛ В ХАВАНА


13.12.2011  

НОВИНИ

   

 

Филмът „Ад“ (El Infierno) на мексиканския режисьор Луис Естрада спечели голямата награда „Корал“ на 33-ия международен фестивал на новото латиноамериканско кино в Хавана. Най-големият световен форум на тотално непознатото у нас кино от Южна Америка се проведе от 1 до 11 декември в столицата на Куба. В неговите рамки бяха представени общо 562 филма от 42 страни.

Отличеният мексикански филм се наложи в конкуренция с още 20 заглавия, участвали в главния конкурс за игрално кино. Международното жури обяви, че връчва голямата награда на филма „Ад“, заради художествената сила с която засяга „едни от най-значимите проблеми в Латинска Америка в наши дни“. Това е черна комедия, разказваща историята на Бени Гарсия – мексиканец, който е депортиран обратно в родината си, след 20-годишно нелегално пребиваване в САЩ. Завръщайки се в родния си град той е стъписан от повсеместното насилие и корупция на фона на нищетата на мнозинството от населението. След като не успява да си намери работа, се присъединява към наркомафията и много скоро забогатява, разбирайки обаче, че животът отвъд закона не е нито толкова лек, нито толкова безгрижен, колкото изглежда отстрани.
Втората по значение фестивална награда спечели бразилският филм „Сребърната бездна“ (O abismo prateado) на режисьора Карим Аинуз, а третата бе връчена на кубинския „Измислица“ (Fábula) с режисьор Лестер Амлет.

Специалната награда на журито получи прочутият бразилски режисьор Жозе Падиля за „Елитен отряд 2“ - продължение на филма му, спечелил през 2008 г. „Златна мечка” на кинофестивала в Берлин. "Един бразилски филм, какъвто досега не е имало". Това бе определението тогава за тази разтърсваща драма, разкриваща по шокиращо реалистичен начин полицейското насилие и корупцията в Рио де Жанейро. „Елитен отряд 2“ разказва как се променя войната, водена от БОПЕ (Батальон за особени полицейски операции) и капитан Нашименто (Вагнер Моура) срещу наркобароните, като внушава, че истинският враг на БОПЕ и сигурността на Рио де Жанейро всъщност са военната полиция и политиците, които насърчават корупцията и престъпленията.

Журито отбеляза и филма "Китайска приказка" (Un Cuento Chino) с участието на прочутия актьор Рикардо Дарин. Именно с прожекция на тази испанско-аржентинска продукция в кинотеатър "Карл Маркс" бе открит 33-ият фестивал в Хавана.

Наградите за най-добри актьорски изпълнения бяха присъдени също на представители от Бразилия - на Алесандра Негрини (за ролята във филма „Сребърната бездна“) и на Родриго Санторо (за ролята във филма „Heleno“, посветен на бразилската футболна звезда от 40-те Хелено де Фрейташ).

Сред интересните събития извън конкурсната програма бе премиерата на „Седем дни в Хавана“, съставен от седем новели, режисирани от творци от различни страни, сред които Гаспар Ное, Лоран Канте и Бенисио дел Торо, както и представянето на неизвестно досега интервю с Фидел Кастро, заснето през януари 1959 г., почти веднага след кубинската революция.
Източник: ИТАР-ТАССКоментари (0)


     

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание