Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ЛАРС ФОН ТРИЕР - ОБЯВЕН ЗА "ПЕРСОНА НОН ГРАТА" ОТ РЪКОВОДСТВОТО НА ФЕСТИВАЛА В КАН


19.05.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Дирекцията на 64-ия международен кинофестивал в Кан обяви Ларс фон Триер за „персона нон грата“. Това заявление влиза незабавно в сила, което означава, че датският режисьор ще бъде принуден да си замине от Кан. Но филмът му „Меланхолия“ остава в надпреварата за „Златна палма“.

Как всъщност се стигна до това безпрецедентно решение? Причината е, разбира се, вчерашният скандал, предизвикан от изказване на Ларс фон Триер по време на пресконференцията след прожекцията на филма му „Меланхолия“.
Той бе помолен от една датска журналистка да разкаже за своите германски корени (режисьорът научил едва в зряла възраст, че всъщност истинският му баща е друг човек -  германец, а не този, който го е отгледал) и за интереса си към нацистската естетика.
В отговор Ларс фон Триер каза следното:
„В продължение на дълго време живеех с убеждението, че съм евреин, което ме радваше. Но после срещнах Сузане Биер и престанах да се радвам. Шегувам се. След което се оказа, че не съм евреин. Не, аз много исках да бъда евреин, но впоследствие се изясни, че съм нацист. Защото семейството ми произхожда от Германия. Това също бе в някаква степен приятно. Какво да ви кажа? Аз разбирам Хитлер... Мисля, че за много неща не е бил прав, но виждам, как сиди в своя бункер накрая... (тук седящата до него Кирстен Дънст се опитва нещо да му каже на ухото) Какво? Аз ще обясня какво искам да кажа, обезателно. Само казвам, че ми се струва, че го разбирам. Той не е от тези, за които казват, че са добри момчета, но аз го разбирам и даже малко му симпатизирам. Тоест аз съм против Втората световна и не съм срещу евреите, даже не съм и срещу Сузане Биер. Това също е шега. На практика аз много обичам евреите. Всички. Израел, разбира се, прекалява, но... Как ли да завърша това изречение? (Смях в залата, модераторът предлага да отговори на друг въпрос.)
Не, що се касае до изкуството, на мен много... Шпеер, така де, Алберт Шпеер много ми харесва. Може да не е бил най-добрият човек, но таланта не може да му се отрече. Той би могъл... (Обречено) Е, добре, аз съм нацист“.

Що се отнася до Сузане Биер, която Ларс фон Триер споменава, тя е режисьорът, спечелил тази година „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм с „В един по-добър свят“. В по-ранните си филми тя споделя естетическите принципи, заявени в манифеста „Догма-95“, издигнат от Триер и двама негови приятели.

В своята декларация ръководството на 64-ия кинофестивал в Кан заявява, че Ларс фон Триер е изполвал международната фестивална трибуна за неприемливи коментари, противоречащи на идеалите на хуманизма и великодушието, които определят същността на Канския кинофестивал. Странно е само, че същото това фестивално ръководство посрещна тържествено на червения килим преди два дни Мел Гибсън, който неотдавна бе заклеймен за расистки и антисемитски изказвания.Коментари (5)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)