Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/The King's Speech

   

The King's Speech
Речта на краля

See Saw Films, See-Saw Films, Bedlam Productions, Weinstein company / Александра филмс

Великобритания / Австралия, 2010, 118 мин.

реж.: Том Хупър

В ролите: Колин Фърт, Хелена Бонам Картър, Гай Пиърс, Тимъти Спол, Джефри Ръш

Жанр: драма

Официален сайт:
http://www.kingsspeech.com/

Премиера на: 11.11.2010

Анотация

„The King’s Speech” разказва историята на мъжа, който става крал Джордж VI (Колин Фърт), бащата на кралица Елизабет II. След филма „Кралицата” (2006) с Хелън Мирън това е най-значимият британски филм, посветен на най-новата история на британското кралско семейство, при това на един от най-сложните моменти в нея.

Смъртта на Джордж V довежда до възкачването на британския престол на неговия син Едуард, който обаче след по-малко от година се отказва от короната, за да може да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън. По-малкият му брат Джордж (Берти) предстои да стане крал Джордж VI почти в навечерието на Втората световна война.

Берти (Колин Фърт), който е силно потиснат, комплексиран млад мъж, обаче страда от заекване. Ако преди време това не е било проблем за монарсите, то във века на киното и радиото е немислимо един глава на държавата да не може да изрече ясно поне едно изречение публично, защото не само би предизвикал снизхождение, но и така би се подронил авторитетът му на лидер на нацията. Още повече в момент, в който тя трябва да бъде надъхана за борба срещу врага...

Награди:

 "Златен глобус" 2011:

  • Най-добър актьор в драма - Колин Фърт

      

Подобни публикации