Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ХРИСТОС И ДУХОВНОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ВЪВ ФИЛМИТЕ НА АНДРЕЙ ТАРКОВСКИ


04.04.2010  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Темата за възкресението на Исус е една от най-дълбоките и благодатни теми за изкуството и особено за киното. Много са филмите, чиито автори са използвали този прочут евангелски мотив като метафора на духовното прераждане на своите герои.
Един от тях е Андрей Тарковски, който е сред моите най-любими режисьори.

Той е роден на днешната дата (4 април) преди 78 години и умира в Париж на 54-годишна възраст на 29 декември 1986г.
Още във филма си „Андрей Рубльов" той показва, че иконата трябва да бъде разбирана в перспективата на безкрайното състрадание на монаха към собствения му народ. Въобще в неговите филми религиозните мотиви служат за подчертаване на идеята за духовността, без която е немислим и ненужен човешкият живот.
Показателна в тази връзка е лекцията за Апокалипсиса, която Андрей Тарковски изнесъл през 1981г. в Лондон в катедралата „Св. Джеймс”.
"Както е известно, човекът е създаден по образ и подобие Божие и значи притежава свобода на волята, склонност към творчество. В последно време все по-често си задаваме въпроса: а не е ли грях въобще творчеството? – разсъждава режисьорът. – „Защо възниква подобен въпрос, след като знаем, че творчеството ни напомня за това, че всички сме творения Божии и имаме един общ Отец? Коя е причината за тази, бих казал, кощунствена мислъл?
Защото кризата в културата през последното столетие доведе до там, че художникът може да мине и без особени духовни концепции, разчитайки единствено на своя инстинкт за творчество. Стигна се дотам, че много художници започнаха да се отнасят към дадения им талант, като към своя собственост, което пък им вдъхна увереност, че талантът им не ги задължава с нищо. Това именно обяснява бездуховността, която цари в съвременното изкуство, изразяваща се или във формалистични търсения, или просто в стока за продан".
Впрочем за духовните терзания на Тарковски можем да съдим най-добре от неговите гениални филми. В тях той настойчиво размишляваше за човешкото несъвършенство, за необходимостта от покаяние, за изгубената вяра в Бог и въобще в духовните ценности, както и за носталгията по онова състояние на слятост с всичко живо на планетата. На темата за Христос и духовното възкресение във филмите на Тарковски бе посветена и част (вижте я тук) от предаването ми „Другото кино”, което вървеше по VTV в периода - от октомври 2008 до юли 2009г.

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)