Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Howl

   

Howl
Вой

Werc Werk Works, RabbitBandini Productions, Telling Pictures

САЩ, 2010, 90 мин.

реж.: Роб Епстийн, Джефри Фридман

В ролите: Джеймс Франко, Мери-Луис Паркър, Джон Хем, Джеф Даниелс, Алесандро Нивола, Дейвид Стратърн

Жанр: драма

Официален сайт:
http://howlthemovie.com/

Премиера на: 21.01.2010

Анотация

В Сан Франциско през 1957 г. един американски шедьовър е изправен на съд. “Вой” е пълнометражен филм за този ключов момент от раждането на контракултурата. Историята е разказана главно чрез три преплитащи се линии: процесът; възстановки с младия Алън Гинсбърг (Джеймс Франко) и самата поема, анимирана от автора на комикси и сътрудник на Гинсбърг Ерик Друкър като Бийт Фантазия с музиката на Картър Бъруел. Прекрачващият жанровите граници филм отразява стряскащата оригиналност на самата поема.
Процесът е повествователна нишка в тъканта на филма, която проследява теми, актуални и днес: дефиницията за непристойност, границите на свободното изразяване и природата на изкуството.
Във въображаемо интервю с ретроспекции младият Гинсбърг размишлява върху творческия си процес и върху личната борба и освобождението, през които е трябвало да премине. Самата поема оживява като анимация – въображаемо пътуване в съзнанието на твореца.

Ревю

Лерми Леджъл – Sundance Film Festival – Film.com
“Филмът е кръстоска на жанрове и проследява съдебната драма последвала непристойния случай с поемата “Вой”, обяснението на Гинсбърг за поемата, прочит на поемата от Гинсбърг, и в крайна сметка е едно анимационно пътуване през образния свят на самата поема. Джеймс Франко е само в около една трета от филма – част, отделена от кадрите с архивни интервюта – но присъствието (и геният) на Гинсбърг властва над целия филм. Съдебната драма е вероятно най-достъпната част и хората, които нямат интерес към творческия процес, предполагам, ще намерят в нея някаква интелектуална почивка. Анимацията е най-динамичният сегмент, и макар да напряга ума, тя е ценна за задаване на тона, извисявайки поемата на Гинсбърг.”
Струва си да го гледате, ако обичате писането, ако някога сте писали, ако сте любопитен към творческия процес като цяло. Не, “Вой” не е лесен филм, и вие ще почувствате леко гадене или неразположение, когато Гинсбърг обстрелва със словесния си огън сетивата ви. И все пак, фокусирайки се върху върховната интелектуалност на човешкото творчество, “Вой” улавя един момент във времето и успешно претворява един литературен шедьовър върху големия екран. Джеймс Франко е чудесен и филмът се лее като поток.”

Кърк Хъникът – The Hollywood Reporter
"Филмът определено е идеален, за да даде начален тласък на Sundance 2010, фестивал, чиито намерения са да се върне към “бунта в киното” и към независимите експерименти. “Вой” откровено крещи своето гордо пренебрежение към комерсиалните правила в киното. Това е стремглав полет не само през една конкретна поема, но и през самия акт на творчеството и механизма, с който един творец счупва бариерите между себе си и своето изкуство."

Награди
Номинация за Златна мечка на Берлинале 2010
Номинация на Голямата награда на журито на Сънданс 2010
 


      

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)