Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМЪТ "НОМЕР 1" СПЕЧЕЛИ "ЗЛАТНАТА РОЗА" ВЪВ ВАРНА


13.10.2011  

НОВИНИ

   

„НОМЕР 1“ на режисьора-дебютант Атанас Христосков излезе победител в конкурса за пълнометражно игрално кино на 30-ия фестивал на българския игрален филм „Златната роза“, който се закрива тази вечер във Варна, съобщи БТА. Ученическо насилие, обезверени учители, проблемни и цинични младежи – към това е насочено вниманието в тази продукция, осъществена от БНТ и Инкомс проджект, с подкрепата на Националния филмов център. Това е първият хип-хоп филм в България. Историята е подплатена със саундтрака на изпълнители като А.Т.И.Л.А., SBM, Римак, Бичето, а графитите са дело на култовия Nasimo. Това е разказ за детското насилие в крайните квартали, откровен и болезнено реалистичен.
Новината бе обявена от председателя на журито Боян Биолчев (писател), в което участваха още Светла Ганева (оператор), Бойко Станкушев (журналист), Стефан Командарев (кинорежисьор) и актрисата Ваня Цветкова, заместила в последния момент Ернестина Шинова, която се оттегли, заради ангажименти с продукцията на „Комиците”.
Със „Златна роза“ за най-добър късометражен филм бе отличен „Демони“ на режисьора Александър Евтимов, който е и сценарист на филма.
Наградата за най-добра актриса бе връчена на Лилия Маравиля за ролята й в „LOVE.NET“, а Филип Аврамов спечели награда за мъжка роля за изпълненията си в „Номер 1“ и „Кецове“. Юлиан Атанасов бе отличен операторската си работа във филма „Островът“ на режисьора и сценариста Камен Кален.
За най-добър сценарий журито награди Нели Димитрова, Матей Константинов и Илиян Джевелеков за филма им „Love.Net“. Режисьорът Илиян Джевелеков получи и наградата за най-добър дебют в игралното кино.
Наградата за режисура спечели Константин Божанов за „Аве“. Отличието на факултета по журналистика към Софийския университет „Горчивата чаша“ бе присъдена на филма „Баклава“ с режисьор Алексо Петров.
Гилдия „Критика“ към СБФД отличи филма „Малък-Голям“ на Ясен Григоров, а Съюзът на филмовите дейци даде своята награда на „Корави старчета“ с режисьори Пламен Масларов и Ивайло Пенчев.
Специалната награда на Националния филмов център получи актьорът Борис Луканов. Със специалната награда на Варна бе удостоен филмът „Кецове“ на Иван Владимиров и Валери Йорданов, а „Операция Шменти Капели“ спечели наградата на публиката. Фестивалът, който се проведе от 7 до 13 октомври във Варненския фестивален и конгресен център, отбеляза половин век от своето учредяване през 1961 г.
Това юбилейно фестивално издание включваше два конкурса - за пълнометражни и за късометражни игрални филми.
Първият бе съставен от 12 заглавия, създадени след миналогодишния фестивал. Шест от тях са произведени с държавно финансиране (5 са подпомогнати от Националния филмов център, а един е самостоятелна продукция на БНТ). Останалите 6 филма са независимите продукции: „Аве” на Константин Божанов, „Островът” на Камен Калев, „Кецове” на Валери Йорданов и Иван Владимиров и др.

ПЪЛНОМЕТРАЖНИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ

АВЕ, режисьор Константин Божанов
БАКЛАВА, режисьор Алексо Петров
КЕЦОВЕ, режисьор Иван Владимиров и Валери Йорданов
КОРАВИ СТАРЧЕТА, режисьор Пламен Масларов & Ивайло Пенчев
ЛОРА ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР, режисьор Димитър Коцев – Шошо
МАЛЪК-ГОЛЯМ, режисьор Ясен Григоров
ОПЕРАЦИЯ „ШМЕНТИ КАПЕЛИ”, продуцент Влади Въргала
ОСТРОВЪТ, режисьор Камен Калев
СВЕЩЕНА СВЕТЛИНА, режисьор Георги Тенев
СВОБОДНИЯТ ВИК НА РИБИТЕ, режисьор Вилма Кийнер
LOVE.NET, режисьор Илиян Джевелеков
NО. 1, режисьор Атанас Христосков

В конкурса за късометражни филми участваха 18 заглавия:

КЪСОМЕТРАЖНИ ИГРАЛНИ ФИЛМИ

БУКЕТЪТ, режисьор Катя Тричкова, 21 мин
ВИКТОР, режисьор Георги Грошков, 7 мин
ВЛАКОВЕ, режисьор Павел Веснаков, 17 мин
ВТОРИ ДУБЪЛ, режисьор Надежда Косева, 27 мин
ВЪЗГЛАВНИЦАТА, режисьор Ана Китанова, 12 мин
ДЕМОНИ, режисьор Александър Етимов, 5 мин
ДОБРИЯТ СЪСЕД, режисьор Иван Митов, 15 мин
ЗАЛА № 4, режисьор Димитър Димитров, 16 мин
ЗАЛОЖНА КЪЩА, режисьор Нешка Караджинска, 9 мин
ИСТОРИЯ С ТОРТА, режисьор Милко Йовчев, 12 мин
КЪДЕ МИ Е ГЛАВАТА, режисьор Ненко Генов, 7 мин
МОЯТ УМОРЕН БАЩА, режисьор Майя Виткова, 14 мин
НЕПОЗНАТАТА, режисьор Емил Денев, 16 мин
ПИСМОТО, режисьор Доротея Друмева, 30 минути,
СЕДЕМ ВНИ В РАЯ, режисьор Таня Богомилова, 30 мин
ТРЕТИЯТ, режисьор Слав Ламбринов, 12 мин
УСЛУГАТА, режисьор Борис Николов, 33 мин
ШОПИНГ, режисьор Димитър Коцев-Шошо, 7 мин

Извън конкурса бяха представени три международни копродукции с българско участие: „МАЙКИ“ (реж. Милчо Манчевски), „И НЯМАШЕ ПО-ДОБЪР БРАТ“ (реж. Мурад Ибрахимбеков) и „ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯ ЖИВОТ“ (реж. Тонислав Христов).
Ретроспективната програма „50 години Златна роза” бе съставена от 15 филма, оставили следа в историята на фестивала.
 Коментари (0)