Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/Into Eternity

   

Into Eternity
Във вечносттаДания/Англия/Швеция/Италия, 2010, 75 мин.

реж.: Майкъл Мадсен

В ролите: Майкъл Йенсен, Майкъл Мадсен

Жанр: документален

Официален сайт:
http://www.intoeternitythemovie.com/

Премиера на: 14.09.2011

Анотация

„Aко искате да погледнете в бъдещето, гледайте този филм“ - About.com
„Един от най-провокативните филми на годината“ - San Francisco Chronicle
Възможно ли е да бъде изградено хранилище за ядрени отпадъци, което да бъде запазено за 100 000 години? Човешката цивилизация съществува само от половината на това време.
Още преди да сме отговорили на този въпрос, вече сме започнали строителството на такова суперхранилище, което трябва да побере огромното количество радиоактивни отпадъци, което многобройните атомни електростанции по света бълват всекидневно.
Сега тези опасни вещества се складират във временни хранилища, които са уязвими за стихийни бедствия и катастрофи от друг характер.
Първото в света постоянно хранилище за радиоактивни отпадъци се изгражда във Финляндия, където се вгражда дълбоко в скалите. Това е широко разклонена система от тунели, в които радиоактивните отпадъци могат да се съхраняват 100 000 години, тоест толкова време, колкото трае тяхната радиоактивност.
А когато това хранилище се запълни, то ще бъде запечатано така, че повече никога да не бъде отваряно.
Но възниква въпросът дали въобще е възможно да предупредим нашите далечни потомци за смъртоносната опасност, която ги застрашава, ако все пак някога някой успее да отвори тези скласове. Ще разбират ли хората от далечното бъдеще нашия език и оставените от нас символи, предупреждаващи за опасността? Дали ще се съобразят с тях? И докато огромните машини дълбаят в скалите въпросните тунели, експерти от различни страни се опитват да намерят начин за решаване на най-важната задача — гарантиране сигурността на человечеството не само за обозримото бъдеще, но и за хилядолетия напред.
 


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)