Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/The Desert of Forbidden Art

   

The Desert of Forbidden Art
Пустинята на забраненото изкуство

Чавдар Георгиев, Аманда Поуп / Sofia Independent Film Fest

САЩ/Русия/Узбекистан, 2010, 80 мин.

реж.: Чавдар Георгиев, Аманда Поуп

В ролите:

Жанр: документален

Официален сайт:
http://www.desertofforbiddenart.com/

Премиера на: 20.06.2010

Анотация

Как оцелява изкуството във време на потисничество? В годините на съветската власт художниците, които остават верни на вижданията си, биват екзекутирани, изпращани в лудници или в лагери.
Тяхната трагедия вдъхновява младия Игор Савитски. Той уж купува одобрено от държавата изкуство, но вместо това дръзко спасява 40 000 творби на забранени колеги художници и създава музей в узбекистанската пустиня, далеч от зоркия поглед на КГБ. Макар че самият е беден художник, той успява да осигури парите за закупуване на картините, и то от същата власт, която ги забранява. Савитски събира еклектична смесица от руско авангардно изкуство. Но най-голямата му находка са художниците от непозната школа, които се установяват в Узбекистан след революцията през 1917 г. и откриват уникална ислямска култура, толкова екзотична за тях, колкото Таити за Гоген. Те развиват изумително оригинален стил, смесвайки европейския модернизъм с вековни източни традиции.
Бен Кингсли, Сали Фийлд и Ед Аснър са гласовете на дневниците и писмата на Савитски и художниците. Изпъстрен със спомени на децата на художниците и редки архивни кадри, филмът ни повежда на драматично пътуване с множество саможертви в името на творческата свобода. Описвани като “една от най-забележителните колекции от руско изкуство от 20 в.”, намиращите се в един от най-бедните региони в света картини сега струват милиони и са доходоносна мишена за ислямски фундаменталисти, корумпирани бюрократи и спекуланти. Колекцията и днес е толкова застрашена, колкото когато я създава Савитски, което повдига въпроса чия е отговорността за съхраняването на това културно съкровище.

Ревю

Денис Харви - Variety
“Завладяващата история за създаването на узбекистанския музей Никус, разказана от Чавдар Георгиев и Аманда Поуп. Забележителна съкровищница, почти непозната за повечето хора на Запад – както впрочем и за гражданите от бившите територии на СССР – музеят е витрина на цели десетилетия авангардно изкуство, забранявано от художествената цензура...
Майсторски направен, филмът улавя духа и аромата на региона, но най-приковаващи са без съмнение самите картини – дръзки и богати на колорит.”

Дж. Алън Джонсън - San Francisco Chronicle
"Пустинята на забраненото изкуство" разказва възхитително историите на обаятелния Савитски и други значими съветски художници като Александър Волков, Алексей Рубников и Михаил Курзин...
"Обичам да мисля за музея като за хранител на душите на артистите", пише Савитски. "Едно колективно изображение, което не може да бъде унищожено."

Награди:

Златен орел Cine 2010 г.
Международен филмов фестивал Палм бийч, САЩ, 2010 г. – Най-добър документален филм
Филмов фестивал Прескот, САЩ, 2010 г. - Най-добър документален филм

 


      

Подобни публикации