Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БРАТЯ ДАРДЕН, ПЕДРО АЛМОДОВАР И ЛАРС ФОН ТРИЕР СА СРЕД ФАВОРИТИТЕ ЗА "ЗЛАТНА ПАЛМА"


14.04.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

На 11 май в Кан стартира 64-ото издание на най-престижния международен кинофестивал на света. На официална пресконференция фестивалното ръководство обяви заглавията на филмите, които ще се съревновават в главния конкурс и в програмата „Особен поглед“. За голямо наше съжаление, в тях не е попаднал новият филм на Камен Калев „Островът“. Остава ни надеждата, че все пак може да бъде включен в програмата „Петнайсетдневка на режисьорите“, за която ще бъде изнесена информация на 19 април.

Още от пръв поглед към списъка на филмите-претенденти за „Златна палма“ тази година прави впечатление, че са включени и новите творби на Педро Алмодовар („КОЖАТА, В КОЯТО ЖИВЕЯ“) и Терънс Малик („ДЪРВОТО НА ЖИВОТА“), въпреки разпространения слух преди няколко дни, че най-вероятно няма да участват в Кан.
В официалната селекция се открояват имената на двукратните носители на „Златна палма“ – брататя Жан-Пиер и Люк Дарден, които ще се опитат да спечелят за трети път престижното отличие с най-новата си творба „МОМЧЕТО С ВЕЛОСИПЕДА“ (Boy with a Bike). С шансове за втора „Златна палма“ в кариерата си са двама режисьори – Нани Морети и Ларс фон Триер, които представят новите си филми „ИМАМЕ ПАПА“ (Habemus Papam) и „МЕЛАНХОЛИЯ“ (Melancholia).
В основния конкурс участва и най-известният турски режисьор Нури Билге Джейлан, който през 2008 г. спечели в Кан наградата за режисура с филма „Три маймуни“, а две години по-рано и наградата на критиката с „Климати“. Този път той представя най-новата си творба „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛА“ (Once upon a time in Anatolia).
След няколкогодишно отсъствие се завръща в голямото кино прочутият Аки Каурисмаки, отричен преди 9 години с Голямата награда на журито в Кан за филма си „Мъжът без минало“. Сега финладският майстор ще участва в надпреварата с „ХАВЪР“ („Le Havre“) – копредукция на Финландия, Франция и Германия.
В основната конкурсна програма е включен и филмът „HANEZU NO TSUKI“ на японката Наоми Кавасе, която преди 4 години бе удостоена в Кан с Гран при за „Гората на скръбта“ (Mogari no mori).
Сред претендентите за „Златна палма“ тази година е още един японски режисьор – Такаши Миике (Takashi Miike), прославил се като един от най-големите съвременни мастори на филми на ужаса. Той представя своя нов филм „ICHIMEI“ (Hara-Kiri: Death of a Samuraï).
Сред удостояваните с награди в Кан е и италианският режисьор Паоло Сорентино, спечелил преди три години с наградата на журито с филма си за Джулио Андреоти „Великолепният“ (Il divo). Филмът, с който сега ще се състезава в основния конкурс, се казва „THIS MUST BE THE PLACE“ и е посветен на усилията на популярен рок музикант да разкрие убиеца на своя баща – бивш нацист, избягал навремето от Хитлер в САЩ. Главната роля изпълнява Шон Пен, който играе и в „ДЪРВОТО НА ЖИВОТА“ на Терънс Малик.
В официалната селекция тази година са намерили място и два дебютни филма.
SLEEPING BEAUTY“ e първият филм на австралийската романистка Джулия Лий. „МИХАЕЛ“ (MICHAEL) пък е режисьорският дебют на известния австрийски актьор Маркус Шлейнцер (Markus SCHLEINZER).
Председател на журито, което ще определи новият носител на „Златна палма“ е знаменитият актьор Робърт Де Ниро.
                               ФИЛМИТЕ-ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА „ЗЛАТНА ПАЛМА“

Сред фаворитите в програмата „Особен поглед“ са двукратният носител на „Златна палма“ американец Гюс Ван Сант, кореецът Ким Ки Дук и французинът Бруно Дюмон, които представят новите си филми: „RESTLESS“, „ARIRANG“ и „HORS SATAN“.
Журито, което ще определи победителя в тази програма, е председателствано от режисьора Емир Кустурица.

                                      ФИЛМИТЕ В ПРОГРАМА „ОСОБЕН ПОГЛЕД“

64-ият кинофестивал в Кан се открива на 11 май с прожекция на най-новия филм на Уди Алън „Полунощ в Париж“, който участва извън конкурса.
Източник: Официалният сайт на 64-ия международен кинофестивал в Кан
 Коментари (2)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)