Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

МЕРИЛ СТРИЙП


22.06.2014  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

БОЖЕСТВЕНАТА МЕРИЛ!

Днес навършва 65 години Мерил Стрийп – безспорно номер едно сред живите киноактриси и една от най-великите в историята на киното заедно с Катрин Хепбърн и Джина Роуландс. 
Използвам като повод тази кръгла годишнина, за да припомня отново на любителите на киното някои важни моменти от  нейния път в драматичното изкуство и особено гениалните й превъплъщения на екрана - най-вече във филма „Изборът на Софи”.
Наричат я „жената с хилядата лица”„актрисата-хамелеон”„най-интелигентната и сериозна” представителка на актьорската гилдия в Холивуд, която се отличава драстично от типичните звезди на американската „фабрика за сънища”.

Мерил Стрийп е родена в Съмит, Ню Джърси на 22 юни 1949 г. Като малка мечтае да стане оперна певица. Завършва школата по драматично майсторство към Йелския университет. Дипломната й работа е в пиеса, наречена „Жабите”, в която играе заедно със Сигурни Уивър. Представлението се състояло в плувния басейн на колежа.
Първата роля в киното на бъдещата екранна богиня е във филма на Фред Цинеман „Джулия” (1977 г.), в който блестят Джейн Фонда и Ванеса Редгрейв.
Две години по-рано Мерил изпълнила главната роля в театралната постановка на Джоузеф Пап „Око за око”. Именно тази пиеса поставя началото на нейния тъжен роман с актьора Джон Казале, изиграл Фредо Корлеоне в първите две части на „Кръстникът”. Независимо, че по това време вече е женен, той не устоява на чара на младата актриса. Двамата се влюбват и дори заживяват заедно. И точно, когато научават, че са одобрени за участие в „Ловецът на елени”, (1978) става ясно, че Джон е болен от рак на костите. Участието му под режисурата на Майкъл Чимино със сигурност би пропаднало, ако не е било застъпничеството на Робърт Де Ниро. Това е единственият случай, в който Мерил Стрийп и Джон Казале участват заедно в един филм. После тя изпълнява главната роля в прочутия тв-сериал „Холокост” (1978), отличен с 8 награди „Еми”, в това число и за най-добра женска роля в нейно лице.


Мерил Стрийп в кадър от "Ловецът на елени" (реж. Майкъл Чимино, 1978)

Актрисата обаче не се появява на церемонията по награждаването, защото по същото време била край леглото на своя любим, на когото оставали броени дни живот.
В едно интервю след неговата смърт Мерил Стрийп споделя, че каквото и да прави занапред, винаги ще усеща болката от тази загуба...
Тя се омъжва за скулптора Дон Гъмър и има от него 4 деца. Бракът й се оказва един от най-здравите в Холивуд. Двамата продължават да са заедно вече 37 години.


Мерил Стрийп със съпруга си Дон Гъмър

Независимо от безупречната „семейна биография”, жълтата преса обаче не пропуска да припише на Мерил романтични забежки с някои от многобройните й екранни партньори. На първо място с Клинт Истууд, с когото правят превъзходен дует във филма на Истууд „Мостовете на Медисън” (1995). Под неговата режисура  гениалната актриса се превъплъщава в провинциална домакиня, която се влюбва в преминаващ през нейния град известен столичен фотограф (Кл. Истууд). За изпълнението си в "Мостовете на Медисън" Мерил Стрийп получава поредната номинация за „Оскар”. Впрочем, още след след участието й в семейната драма на Робърт Бентън „Крамър срещу Крамър”, което е отличено с „Оскар” за поддържаща роля, става традиция почти ежегодното включване на Мерил Стрийп в списъка на актрисите, претендиращи за най-престижната награда. Номинирана е общо 18 пъти – много повече дори от легендарната Катрин Хепбърн, която е получавала статуетката 4 пъти, а Стрийп е триумфирала досега три пъти.
Освен за участието си в „Крамър срещу Крамър” тя е отличена с „Оскар” за гениалното си превъплъщение във филма на Алън Пакула „Изборът на Софи” (1982) и само преди две години за ролята си в "Желязната лейди". Лично за мен нейното изпълнение в "Изборът на Софи" е едно от най-силните, които съм виждал някога на екрана. По сила на въздействие то е сравнимо само с това на Джина Роуландс от филма на Джон Касаветис "Жена под влияние" (1974).
Мерил оценява доста скептично възможностите за изява, които й предлага съвременната киноиндустрия.„Получавам годишно до три интересни сценария – само три! При това в два от тях ролите съвсем не са подходящи за мен. Затова ако ми се удаде да се снимам поне в един филм годишно, считам че ми е провървяло.” – споделя тя. Въпреки това, не спира да се снима активно и миналата година получи поредната си номинация за "Оскар" за участието си в "У дома през август".
Последната й поява на големия екран е във филма на Томи Лий Джоунс "Местният" (The Homesman), който бе представен на 67-ия кинофестивал в Кан. Пред завършване са три продукции с нейно участие ("Suffragette", "The Giver" и "Into the Woods"), а в етап на подготовка е новият филм на Джонатан Деми "Ricky and the Flash", в който й е поверена главната роля.
Вижте тук фрагменти от портрета на Мерил Стрийп, който включих в един от епизодите на предаването "Другото кино", излъчен през юни 2009г. по VTV по случай нейната 60-годишнина.

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)