Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БЕРЛИНАЛЕ’2013: ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ПИРАТСКИ САЙТ НА ПЛАНЕТАТА


12.02.2013  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Още на старта на продължаващия 63-ти Берлински кинофестивал се състоя официалната премиера на един любопитен документален филм, посветен на популярния торент-трекер „The Pirate Bay“. Той е озаглавен „TPB AFK: The Pirate Bay Away from Keyboard“.
В него са проследени в най-големи подробности перипетиите на съдебния процес срещу трима шведски младежи - създатели на този най-популярен пиратски сайт на планетата, осигуряващ най-голямата интернет платформа за свободен обмен на файлове с филми и музика.
Ищци по делото са някои от най-големите холивудски компании, които в крайна сметка успяват да постигнат своето – нарушителите на техните авторски права са осъдени най-напред на година затвор и възстановяване на материални щети в размер на 3,6 млн. щатски долара. Впоследствие едногодишните присъди са частично намалени, но пък сумата за възстановяване е почти удвоена.

Филмът е дело на дебютант-режисьора Саймън Клозe (Simon Klose), който е родом от Лунд - град в южна Швеция. Завършил е право в Стокхолмския университет. Преди да се заеме с филма си за The Pirate Bay e живял в Япония и Южна Африка.
Любопитно е, че средствата, необходими за заснемането на филма (25 000 щатски долара) са осигурени от волни пожертвования на интернет потребители чрез сайта Kickstarter. Само за три дни са били събрани двойно повече.
Достъпът до филма е напълно свободен, защото е качен в Youtube и може да го гледате онлайн направо от тук. Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации