Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/AURORA

   

AURORA
АВРОРА

Mandragora, Société Française de Production (SFP), Bord Cadre Films

Румъния, Франция, Швейцария, Германия, 2010, 181 мин.

реж.: Кристи Пую

В ролите: Кристи Пую, Клара Вода, Валерия Сечиу, Луминита Джорджиу, Катринел Думитреску

Жанр: драма, криминален

Официален сайт:


Премиера на: 20.07.2012

Анотация

Третият пълнометражен филм на режисьора Кристи Пую, поставил началото на РУМЪНСКАТА НОВА ВЪЛНА със "Смъртта на г-н Лазареску", доказва, че нашата северна съседка продължава да усвоява непознати досега територии в развитието на съвременното авторско кино.

Ако в предишния си филм Кристи Пую разказва за един умиращ човек, то в "Аврора" насочва вниманието си към човек, който е твърдо решен да убива. Самият Пую играе ролята на убиеца и прави забележително превъплъщение в постоянно напрегнатия, но тих мъж с безизразен поглед. 
Режисьорът умишлено не ни позволява да научим много за характера и света на героя му, нито пък ни допуска зад маската на Виорел, за да разберем какви са мотивите му да върши престъпления. Безразличен образ, който обаче завладява с действията си, което се дължи, от една страна, на крайно сдържаното му представяне на екрана, а от друга – на начина, по който Пую оркестрира дългите кадри, така че сцените на кръвопролитие да не получат по-голям акцент от сцените, в които мъжът кара колата си или боядисва апартамента си.
"Аврора" е изпълнен с черен хумор – Пую постоянно принизява „геройството” на Виорел по време на убийствата, прекъсвайки го с дребни житейски ситуации. На много зрители филмът може да се стори прекалено дълъг, но аз бях завладян от случващото се от начало до край. Това е едно сложно изследване на характера на мъж, който така и си остава непознаваем, "Aврора" е смел, провокативен и изключително впечатляващ.
                                                                                                   Филип Конканон, Phil on Film
"Аврора" е вторият от поредицата филми под наслов "Шест истории от букурещките квартали", която Кристи Пую възнамерява да направи.

Награди и номинации:
2010 - Карлови Вари - победител в конкурса "На Изток от Запад" (East of West Award)

 


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)