Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

17-ят СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ ЗАПОЧНА УДАРНО С НОВИТЕ ФИЛМИ НА БРАТЯ ТАВИАНИ И КОСТА-ГАВРАС


11.03.2013  Текст:  Красимир Кастелов

НОВИНИ

   

След откриването с документалния филм за Витоша и награждаването на Ицхак Финци, 17-ят София Филм Фест продължи ударно с честването на легендарни световни кинематографисти като Паоло Тавиани и Коста Гаврас.

Независимо от преклонната си възраст (Паоло е на 81 години, а Виторио - на 83 години) братя Тавиани продължават да изненадват света на киното с нови шедьоври. Най-новият им съвместен филм „ЦЕЗАР ТРЯБВА ДА УМРЕ“ (представен в столичния Дом на киното преди срещата-разговор на публиката с Паоло Тавиани) спечели „Златна мечка“ на миналогодишния кинофестивал в Берлин, попълвайки огромния списък от престижни международни отличия, които братята са получавали през годините за своите изключителни филми. Любопитно е, че те изкачват кинематографичния Олимп още преди 35 години – в далечната 1977-ма, когато техният „Баща господар“ (Padre padrone) е отличен напълно заслужено със „Златна палма“.
Оттогава до днес те създават и други кинематографични бисери като „Нощта на Св. Лаврентий“, „Хаос“ и „Добро утро, Вавилон“, в сравнение с които най-новата им творба „Цезар трябва да умре“ не само че не бледнее, но дори е убедително доказателство за живия новаторски дух на двамата италиански майстори. От една страна този филм е документален разказ за реални затворници с многогодишни присъди за тежки престъпления (включително и убийства!), които под режисурата на Фабио Кавали пресъздават на сцената трагедията на Шекспир „Юлий Цезар“, а от друга -  силно въздействащо кинематографично изследване на драмата, изживявана от тези закоравели мъже при досега им с изкуството, който им помага да прозрат истинския смисъл на свободата и да се пробудят за надеждата, че може би все пак имат право на опрощение за деянията си.
По време на разговора с Паоло Тавиани след прожекцията проф. Вера Найденова припомни, че и у нас е сниман филм със затворници, които играят една от класическите трагедии на Шекспир. Става въпрос за „Отело“ на режисьора Иван Младенов, който успява да убеди истински убийци и крадци от Варненския затвор да пресъздадат пред камерата историята на ревнивия мавър. Паралелно с това той снима техните лични изповеди, в които всеки разкрива и своята човешка същност.
Филмът „Отело“ е отличен със „Сребърна ракла“ от международния фестивал за телевизионно кино в Пловдив през 2008 г., а Иван Младенов получава годишната награда за най-добър режисьор-документалист.
Не по-малко вълнуващ от филма на братя Тавиани се оказа и „КАПИТАЛ“ на 80-годишния КОСТА-ГАВРАС. В него създателят на легендарни филми като „Z“ (награда на фестивалното жури в Кан през 1969 г.), „Специален отдел“ (награда за най-добър режисьор в Кан през 1975 г.), „Безследно изчезнал“ („Златна палма“ в Кан през 1982 г. и „Оскар“ за адаптиран сценарий през 1983г.) и „Музикална кутия“ („Златна мечка“ от Берлинале през 1989 г.) разкрива циничното лице на света на банкерите и опасностите за милиони хора по целия свят, които носят техните престъпни машинации.
Новият филм на прочутия френски режисьор, който е роден и израснал в Гърция, се нарежда сред най-доброто, създадено в киното за ролята на парите и финансите в живота на хората. Според мен, „Капитал“ е дори по-силен от „Уолстрийт“ на Оливър Стоун, за ролята си в който Майкъл Дъглас получава „Оскар“ през 1988 г.
Гад Елмалех, който изпълнява главната роля във филма на Гаврас, успява да създаде не по-малко запомнящ се образ на безскрупулен съвременен банкер, чийто опасен чар не отстъпва на този на Гордън Геко от „Уолстрийт“.
В програмата на 17-ия София Филм Фест е включен и новият филм на Дейвид Кроненбърг „Коспомополис“, който също прави сериозно усилие да проникне зад непроницаемата фасада на финансовото сърце на Америка.Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание