Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„ЦВЕТЪТ НА ХАМЕЛЕОНА“ И „ПАРАФИНЕНИЯТ ПРИНЦ“ – ПОБЕДИХА НА 31-ия ФЕСТИВАЛ "ЗЛАТНА РОЗА"


12.10.2012  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

Завърши 31-ият Фестивал на българския игрален филм „ЗЛАТНА РОЗА“, който се проведе във Варна от 5 до 11 октомври.

Голямата награда „ЗЛАТНА РОЗА“ за най-добър пълнометражен филм спечели филмът „Цветът на хамелеона“ в лицето на сценариста Владислав Тодоров, режисьора Емил Христов и изпълнителя на главната мъжка роля Рушен Видинлиев.  Журито с председател Иван Павлов и членове - Нели Димитрова, Николай Лазаров, Камен Воденичаров и Янко Терзиев аргументира своето решение по следния начин: „Отличието се връчва за гражданската смелост, силата на сатирата и единството на идея, жанр и визия, с които е показана уязвимостта на обикновения човек във време на политически ужас и исторически абсурд“.

Голямата награда ЗЛАТНА РОЗА за най-добър късометражен филм бе присъдена на „Парафиненият принц“, в лицето на режисьора Павел Веснаков за „силата на реализма и емоционалната ударност, с които постига болката на едно поколение“.

Със специалната награда на журито и на град Варна бе отличен филмът „Аз съм ти“, в лицето на продуцента и режисьора Петър Попзлатев „за оригиналността на концепцията и артистичния финес, с които разказва драмата на нестандартната личност в две български епохи“. Наградата за най-добър режисьор спечели Петър Попзлатев с филма „Аз съм ти“.

Наградата за най-добър сценарий бе присъдена на писателя Димитър Динев и Аня Саломоновиц за копродукцията с българско участие „Испания“ с режисьор Аня Саломоновиц.

Наградата за операторско майсторство взе Крум Родригес за работата си във филма „Цветът на хамелеона“.

Наградата за най-добра актриса си поделиха Жанет Спасова и Ирмена Чичикова за ролите си във филма „Аз съм ти“.

Наградата за най-добър актьор спечели Христо Мутафчиев за изпълнението си във филма „Миграцията на паламуда“ (реж. Людмил Тодоров).

Наградата за дебют бе присъдена на филма „Вяра, любов и уиски“, в лицето на режисьора Кристина Николова „за заявения авторски почерк и за поетичния реализъм, с който споделя една лична и едновременно общовалидна история“. 
С наградата на Съюза на българските филмови дейци (СБФД) бе удостоен филмът „Джулай“ (реж. Кирил Станков). Наградата на гилдия „Критика“ към СБФД бе присъдена на филма „Аз съм ти“ ( реж. Петър Попзлатев). 
Наградата на публиката спечели филмът „Чужденецът“ (реж. Ники Илиев). 
Наградата на акредитираните журналисти на 31-ия фестивал на българския игрален филм бе дадена на филма „Цветът на хамелеона“ (реж. Емил Христов).Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

  

ФИЛМИ НА ФОКУС

 

Брошура

Запишете се за нашия ежемесечен Newsletter!

Разпространи съдържание