Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

„КРАЯТ“ СПЕЧЕЛИ НАГРАДА „НИКА“ ЗА НАЙ-ДОБЪР РУСКИ ФИЛМ НА 2010г.


09.04.2011  Текст:  Kastel

НОВИНИ

   

В Москва бяха връчени за 24-и път наградите „Ника”, които заедно със „Златен орел” са руският аналог на „Оскар”-ите. Наградите „Ника“ са учредени още през 1987 г., а „Златен орел“ - преди 8 години по инициатива на Никита Михалков.
Този път церемонията бе посветена на паметта на починалата наскоро Людмила Гурченко. Миналата година незабравимата актриса бе отличена с почетна награда „Ника“ в категорията „Чест и достойнство“

„Ника“ за най-добър филм на 2010 година спечели „Краят“ на режисьора Алексей Учител, който гледахме при закриването на нашия 15-и София Филм Фест.
С наградата за режисура бе отличен Алексей Попогребски за филма му „Как прекарах това лято“, който преди това триумфира на фестивалите в Берлин и Лондон, а също и със „Златен орел“ за най-добър филм на 2010 г. Любопитно е, че на церемонията по връчване на наградите „Златен орел“, която се проведе през януари, наградата за режисура бе дадена на Алексей Учител за филма „Краят“ (вижте повече за това).
Владимир Машков получи сега „Ника“ (а през януари „Златен орел“) за най-добър актьор в главна роля за чудесното си изпълнение в „Краят“, а Евгений Миронов – бе отличен за изпълнение на второстепенна роля във филма на Никита Михалков „Изпепелени от слънцето 2“.
Нина Русланова и Ирина Муравьова спечелиха съответно наградите за най-добро изпълнение на главна и поддържаща роля в „Китайската баба“.
Филмът на Алексей Федорченко „Овсянки“ победи в категориите „Най-добър сценарий“ и „Най-добра музика“, а Юрий Клименко бе отличен с наградата за най-добър оператор за своята работа във филма „Краят“.
Брестската крепост“ получи награди във второстепенните категории - за звук, костюми, сценография.
Известният аниматор Гари Бардин бе награден за работата си над анимационния филм „Грозното патенце“.
За откритие на годината бе обявен режисьорът Дмитрий Мамулия за филма „Друго небе“.
Източник: kinopoisk.ru
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)