Регистрация | Забравена паролаИзход
Моля въведете вашите потребителско име и парола.


ФИЛМИ/В КРЪГ

   

В КРЪГ


Argo Film

България, 2019, 105 мин.

реж.: Стефан Командарев

В ролите: Стефан Денолюбов, Ирини Жамбонас, Васил Василев - Зуека, Иван Бърнев, Павел Поппандов, Николай Урумов, Стоян Дойчев, Асен Блатечки, Ованес Торосян

Жанр: драма

Официален сайт:
vkrug.bg

Премиера на: 08.11.2019

Анотация

Действието на филма се развива в нощта на 9 срещу 10 ноември 2019 г. През историите на три двойки патрулиращи полицаи из нощна София е представена отблъскващата реалност в България три десетилетия след падането на тоталитарния комунистически режим и началото на демократичните промени.    

"В кръг" бе удостоен на международния кинофестивал в Сараево с наградата за най-добра актриса в лицето на Ирини Жамбонас за "нейното дълбоко и многопластово изпълнение, за детайлността и прецизността, на които не можем да не повярваме".
Второто отличие от този фестивал му бе присъдено от CINEUROPA (първият европейски информационен портал на 4 езика, посветен на киното и аудиовизуалните изкуства). Мотивите за тази престижна награда са следните : "Филмът е изключително постижение в европейската аудиовизуална култура. Отличава се не само с безспорните си артистични качества, но и промотира идеята за европейски диалог и интеграция“.  „В кръг“ на Стефан Командарев е дълго пътуване през едно общество, което още търси своята идентичност след три десетилетия на преход. Ставаме свидетели на оцеляване и пропадания, на спасени животи и на загубени такива, на благородство, потъващо в социалната жестокост и безразличие. Журито специално оценява тона на черен хумор, с който филма прави 360-градусова критика на обществото. Когато всичко изглежда загубено, достойнството на героите ни дава надежда за бъдещето.“

"В кръг" вече получи и отлични рецензии от престижни специализирани издания за кино, като Variety, Cineuropa и ScreenDaily. Ето някои извадки от написаното за филма във Variety: 
„Едновременно ироничен и сериозен „В кръг“ следва три патрулиращи двойки полицаи през една динамична нощна обиколка из центъра на София и свързва истории за трафик на хора, евтаназия, корупция и други съществени въпроси, по естествен и увлекателен начин с наличието на достатъчно мелодрама и провокация, каквито едва ли сте очаквали в рамките на 106 минути.“
„Безспорен хит за публиката след премиерната си прожекция на фестивала в Сараево, "В кръг" смело се заиграва със социални послания и емоционални въздействия. В него има и политически конфликти и противоречиви герои, които държат интереса на зрителя, но тези които очакват просто заклеймяване или възхвала на момчетата (и жената) в сини униформи, ще останат разочаровани.
Леко хапливата популистка жилка може да направи “В кръг“ най-харесвания филм на Командарев след хита “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който попадна в краткия списък на номинациите за Чуждоезичен Оскар през 2009 г."      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)