Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ВПЕЧАТЛЕНИЯ ОТ КИНОФЕСТИВАЛА СЪНДАНС'2011


02.03.2011  Текст:  Христо Бакалов

фестивалът Сънданс

   

От 20 до 30 януари т.г. в Парк Сити (щата Юта) се проведе 27-ото издание на Sundance Film Festival, който е най-големият форум на независимото кино в целия свят. Сред неговите гости бе и известният български оператор Христо Бакалов, работещ от доста време в САЩ, който бе любезен да сподели с читателите на „Другото кино“ своите впечатления.
„Тази година имах възможността да посетя най-престижния фестивал за независимо кино – „Сънданс - 2011” в Парк Сити, щата Юта в Съединените Щати.
Парк Сити е китно планинско градче, което наред със ски курортите си, от години вече неразделно се свързва с името „Сънданс” – превърнало се в блян за всеки млад кинематографист по света.
Имах удоволствието да изгледам около дузина филми и да присъствам на няколко от панелите–дискусии с участници във фестивала. Без да се впускам в преразказ на видяното, искам по-скоро да споделя някои лични наблюдения и усещания от фестивалната атмосфера.
Първата дума, за която се сещам в тази връзка, е „енергия”. Където и да си през тези десет дни в Парк Сити, няма как да не ги усетиш – тази младежка напористост и творческо дръзновение.
Срещнах се с някои от създателите на филмите, включени в програмата, присъствах и на няколко от дискусиите, където просто няма как да не се заразиш от невероятната увереност в собствените сили и дръзновението на младите таланти, ясно осъзнаващи изпитанията пред филмовата професия в сегашната кризисна икономическа ситуация по целия свят. Това са хора с вяра в силите и възможностите си, хора с хъс и готовност за приемане на предизвикателства и трудности. Творци от различни краища на света с отворени сетива и разширен кръгозор, които без да преувеличавам, въпреки младостта си, носят уникалността на местата от където идват и притежават самочувствието на граждани на света.
Пожелавам и на българското кино и на колегите си български киематографисти да успеем по-скоро и по-успешно да се впишем в атмосферата на Сънданс. Силно вярвам, че това може да стане още през следващата 2012 г.
Поздрави и успехи!
И честита Баба Марта!!!

Христо Бакалов, филмов оператор


Повече информация за Христо Бакалов и неговите професионални успехи може да намерите в интернет страницата му Christo Bakalov B.A.C.
 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)