Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

В САЩ БЕ ОТКРИТ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФОРУМ НА НЕЗАВИСИМОТО КИНО - ФЕСТИВАЛЪТ "СЪНДАНС"


20.01.2012  Текст:  Kastel

фестивалът Сънданс

   

В американския град Парк Сити (щата Юта) бе открит най-големият в света фестивал на независимото кино, основан през 1984 година от знаменития актьор и режисьор Робърт Редфорд.  
Тази година селекционните комисии са подбрали от 4042 кандидатствали заглавия (2059 от САЩ и 1983 от останалата част на света) 117 пълнометражни филма, 45 от които са дело на дебютанти.
В рамките на фестивала ще се състоят общо 90 световни кинопремиери.
„Ние винаги сме били и оставаме фестивал за кинематографисти. Интересно ни е какво правят и какво казват чрез своите филми. А те говорят за това, че живеем в бързо променящ се свят, — заяви при обявяването на конкусните програми Робърт Редфорд.
Фестивалът Sundance става международен през 1985 г.
Сега в четирите основни конкурсни програми, представящи американското и световното кино, са включени 28 документални и 30 игрални филма. Има и конкурс за късометражно кино, в рамките на който ще бъдат прожектирани 64 филма от 18 страни. Това са игрални, анимационни и документални късометражки, подбрани от 7500 заглавия.
През 2009 година 5-минутният филм „Омлет“ на Надежда Косева участва в този конкурс и получи почетен диплом от журито.

В съревнованието за най-добър американски игрален филм (U.S. DRAMATIC COMPETITION) се състезават 16 заглавия, заснети от неизвестни все още кинематографисти. Изключение прави актьорът Марк Уебър („Скот Пилгрим с/у света“, 2010), участващ с втория си режисьорски филм „Краят на любовта“ (The End of Love). Впрочем Марк Уебър, който изпълнява главната роля в своя филм, играе и в още едно от конкурсните заглавия – „Save the Date“ на режисьора Майкъл Моан.
66-годишният режисьор Бен Луин участва в конкурса със своя 14-ти филм „Сурогатът“ (The Surrogate), в който разказва за тежко болен човек, решил да се раздели със своята девственост. Главните роли изпълняват Джон Хоукс, Хелън Хънт и Уилям Х. Мейси.

В конкурса за чуждестранни игрални филми са включени 14 заглавия от Япония („About the Pink Sky“), Турция („Can“), Бразилия („Father's Chair“), Чехия („Four Suns“), Гърция („L“), Аржентина („The Last Elvis“), Испания („Madrid, 1987“), Великобритания („My Brother the Devil“), Дания („Teddy Bear“), Индия („Valley of Saints“), Австралия („Wish You Were Here“), Франция („Wrong“), Чили („Young & Wild“) и една копродукция на Чили/Бразилия, Аржентина/Испания („Violeta Went to Heaven“).
Победителят ще бъде определен от международно жури, в което влизат британската актриса Джулия Ормънд, директорът на нюйоркския Линкълн център Ричард Пеня и руският кинорежисьор Алексей Попогребски.

В документалните конкурсни програми ще бъдат представени 28 филма: 16 – в конкурса за филми от САЩ и 12 — в международния конкурс.  Два филма са посветени на съвременни художници - китайския дисидент Ай Вейве и легендата на пърформанс Марина Абрамович.
С интерес се очаква документалният датски филм за събитията на площад Тахрир в Египет, озаглавен „Полуреволюция“ (½ revolution).
Сред извънконкурсните премиери тази година се откроява „Арбитраж“ („Arbitrage“) на Никълъс Джареки със Сюзан Сарандън, Ричард Гиър,Тим Рот и Ева Грийн в главните роли. Това е дебют за Никълъс Джареки в игралното кино, но той се прочу преди това с документалния си филм „Аутсайдер“.
Филмът „Арбитраж“ разказва за милиардера Робърт Милър, който в навечерието на своята 60-годишнина прави опит да продаде инвестиционния си фонд на голяма банка, преди да са излезли наяве огромните му финансови измами.
Друга очаквана премиера е тази на „California Solo“ с Робърт Карлайл в ролята на западнал рок-музикант. Режисьор е Маршал Леви (Marshall Lewy), спечелил си име сред критиците със „Син щат“ – неговия първи пълнометражен игрален филм.
Прочутият създател на трилогията по Дж. Толкин „Властелинът на пръстените“ Питър Джаксън пристига в Парк Сити в качеството си на продуцент на документалния филм „На запад от Мемфис“ (West of Memphis), разказващ за чудовищно престъпление, за което са наказани трима невинни младежи, които са освободени едва след 18-годишно пребиваване в затвора.
За последно Питър Джаксън е бил гост на фестивала Сънданс през 1993 година, когато в една от извънконкурсните програми е показан филмът му „Braindead“.
Някои от най-значимите срещи на фестивала, в това число със Спайк Ли на 22 януари и с Джоузеф Гордън-Левит на 26 януари, както церемонията по закриването на 28 януари ще може да се гледат онлайн в Интернет на адрес www.livestream.com/sundancefest
Очаква се на фестивала да присъстват още Катрин Зита-Джоунс, Сигурни Уивър, Брадли Купер, Ричард Гиър и др.
„Сънданс“ е не само фестивално събитие, по време на което се показват филми, но и най-големият пазар на независимото кино по света.

Източник: официалният сайт на кинофестивала "Сънданс"Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации