Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ТРИУМФ ЗА ДОКУМЕНТАЛНОТО КИНО НА БЕРЛИНАЛЕ


21.02.2016  Текст:  Kastel

Берлинале

   

Големият победител на 66-ия Берлински кинофестивал е италианският документален филмОГЪН В МОРЕТО(Fuocoammare), който е посветен на горещата тема за миграционната криза. Неговият режисьор, съпродуцент и оператор Джанфранко Рози повтори успеха си отпреди три години, когато спечели и "Златен лъв" във Венеция
също с документален филм ("Sacro GRA").

"Темата на този филм се превърна в тема и на целия фестивал", - отбеляза и Мерил Стрийп в качеството си на председател на международното жури, връчвайки най-голямата фестивална награда „Златна мечка“ на италианския режисьор.

Рози снима повече от година своя филм на остров Лампедуза, намиращ се между Тунис и Сицилия. Именно на това място в Средиземно море през последните 20 години пристигат хиляди хора от Близкия Изток и Африка в търсене на по-добър живот. Те използват малки катери, надуваеми лодки и дори салове за своите рисковани пътешествия. Не всички от осмелилите се да тръгнат обаче успяват да се доберат до спасителния бряг на Лампедуза. Както става ясно от финалните титри на филма - най-малко 15 000 са намерили смъртта си в морето.
"Fuocoammare!" (Огън в морето!) – това е сигналът, който за всички моряци означава само едно: ПОМОГНЕТЕ! Такова е и посланието на Рози, който описва със съчувствие преживяванията не само на бежанците, но и на неколцина обикновени италиански обитатели на острова, сред които са дванайсетгодишно момче, радиоводещ и лекар).

Ситуацията с бежанците наистина се оказва централна за това издание на Берлинале. Така например, създателите и на два от трите филма, победили в конкурса за късометражно кино "Jin zhi xia mao" и "A Man Returned" разказват истории на бежанци.  Със "Златна мечка" за най-добър късометражен филм е отличена португалската продукция "Balada de um Batráquio".

Показателно е също, че Мохамед Бен Атиа - режисьорът на тунизийския филм „Хеди“, продуциран от братя Дарден и отличен с наградата за дебют и за най-добър актьор (Мажд Мастур), заявява от трибуната, че посвещава успеха на революционерите от Тунис, пролели своята кръв, за „нашата свобода и за възможността да снимаме кино".

Младият тунизийски актьор Мажд Мастур се откроява още от първите фестивални дни с изпълнението си във филма „Хеди“ и основателно е смятан за фаворит сред претендентите за наградата за най-добър актьор. Той пресъздава убедително съзряването на своя герой в трудните условия след революцията в Тунис.

Датчанката Трине Дюрхолм, отличена със „Сребърна мечка“ за най-добра актриса, покорява всички с органичното си присъствие във всяка от сцените с нейно участие в „Комуната“ на Томас Винтерберг. Филмът разказва за група противници на "буржуазния начин на живот“ през 70-те години и без съмнение има за датския режисьор автобиографичен характер. Трине Дюрхолм изпълнява ролята на известна телевизионна водеща, която прилага на практика идеята си за опасен експеримент. Поканва свои приятели да наемат огромна къща, в която да заживеят заедно като в истинска комуна, но в крайна сметка плаща висока цена за това. Нейното изключително изпълнение превръща филма на Винтерберг в нещо повече от обикновена социално-психохолическа драма. От история за една обществена заблуда той прераства в разтърсваща лична трагедия.

Наградата за режисура получава Мия Хансен-Льове за френския филм "Бъдещето" с Изабел Юпер в главната роля. Критиката обаче не е единодушна за достойнствата на тази песимистична визия за френското общество. Франция обаче е страната, представена с най-много филми в Берлин – четири заглавия само в основния конкурс.

Голямата награда на журито получава филмът „Смърт в Сараево“ на прочутия босненски режисьор Денис Танович. Неговото действие се развива в Сараево на 28 юни 2014 година – точно век след убийството в този град на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд. Как се е изменил светът за изминалите сто години? Филмът на Денис Танович е отличен и с наградата на ФИПРЕССИ (международната критика).

Филипинският режисьор Лав Диас представя в Берлин поредния си маратонски по времетраенето филм  "Приспивна песен за скръбни мистерии" (8 часа и 5 минути) и заслужено печели отличието на името на Алфред Бауер, която се дава за откриването на нови перспективи пред киноизкуството, за уникалния художествен език на впечатляващия си черно-бял епос. При получаванете на наградата си Лав Диас изказва своята благодарност към тези кинематографисти, които продължават да вярват, че киното все още може да промени нещо.

Наградата за принос в киноизкуството, давана за операторска работа, е връчена на Марк Лий Пинг-Бинг за китайския филм „Кръстосан поток“.

Полското кино също е сред победителите в Берлин, благодарение на филма на Томаш Василевски "Съединени щати на любовта", отличен с приза за сценарий.

Студентският филм „Жалейка“ на българската режисьорка от берлинската Академия за кино и телевизия Елица Петкова получи едната от двете награди на официалното жури в секцията 14+ от конкурсната програма „Поколения“ на 66-ото берлинале. Журито включваше двама лауреати от предишните издания на фестивала - датския режисьор Сам де Йонг и английския му колега Петрос Силвестрос, както и австралийската продуцентка Лиз Уотс. В своята мотивировка за наградата на „Жалейка“, главната роля в който изпълнява дебютантката Ана Манолова, те казват: „Бяхме развълнувани от тази умна алегория за разместването на културните пластове и сблъсъка на нови и стари ценности в една Европа, далече от големите градове.
Източници: berlinale.de, dw.comtrud.bg

 

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации