Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ПРЕДСТОИ КИНОФЕСТИВАЛЪТ "ЦВЕТЯТА НА КОРАНА"


12.01.2011  Текст:  Kastel

ФЕСТИВАЛИ

   

Новата година започва с чудесна възможност да разширим своята кинокултура, предоставена ни от сдружение „Позор“, което организира за трети път фестивала „Цветята на Корана” с богата програма от стойностни филми от Близкия Изток и Северна Африка, спечелили немалко международни награди.
В продължение на един месец (от 20 януари до 20 февруари) в Дома на киното, Евро синема, Червената къща и Dada Cultural Bar ще гледаме различно от пуканковото кино, което се върти нонстоп в мултиплексите и ни е втръснало отдавна.
Програмата ще започне с прожекция в Дома на киното на иранския филм „Светлина в мъглата“ (A Light in the Fog), отличен с наградата „Златна Афродита“ за най-добър филм на миналогодишния Варненски кинофестивал „Любовта е лудост“. Творбата на режисьора Панахбархода Резаи затвърди успеха на иранското кино на този фестивал, където и през 2009-а триумфира филм на тази малко позната за нас кинематография - „Последната кралица на земята”(Last Queen of the Earth) на режисьора Мохамад Реза Араб.
За онази част от родната публика, която не познава нищо друго освен холивудските блокбастъри, може да стори невероятно, че именно иранското кино е спечелило най-много международни награди през последните двайсетина години – близо 2100. Безпрецедентно, но факт! Сред най-награждаваните не само ирански, но и световни майстори на киното са Аббас Киаростами, Мохсен Махмалбаф и Джафар Панахи, когото ислямисткият режим в родината му осъди на 6 години затвор, забрана да напуска страната и да снима филми през следващите 20 години. Не случайно най-прочутите ирански режисьори Аббас Киаростами и Мохсен Махмалбаф живеят и работят в чужбина.
В продължение на месец в залите на „Дома на киното“, „Евро синема“, „Червената къща“ и “Dada Cultural Bar” зрителите ще могат да видят специално подбрани програми от нови филми, произведени в Иран, Палестина и Мароко, както и заглавия от Турция, Ливан, Йордания и Египет.
Иранската кинематография ще бъде представена с общо 8 заглавия, сред които се откроява най-награждаваният филм през 2009-а „Историята на Ели“ - общо 11 международни отличия!, сред които и „Сребърна мечка“ от Берлинале за най-добър режисьор в лицето на Ашгар Фархади.
Освен това ще видим и фаворитът от фестивала в Сан Себастиан „Полумесец“ , отличен с 3 награди, включително „Златна раковина“ за най-добър филм.
Специална прожекция ще има и отличеният със „Златна палма“ филм на Аббас Киаростами „Вкусът на черешата“ (1997), който до този момент не е показван на екран у нас. Режисьорът, който преди броени дни бе удостоен с почетна награда за своето творчество на кинофестивала „Кустендорф“, организиран от Емир Кустурица, ще има двойна премиера в България, тъй като в програмата на „Цветята на корана“ е включен и филмът му „Ширин“ (2008), в който се срещат най-известните актриси на Иран и френската звезда Жюлиет Бинош.

 За първи път фестивалът „Цветята на Корана“ ще покаже и панорама от филми, отразяващи живота на палестинците. Безспорният хит е американската продукция „Амрика“, отличена с наградата на ФИПРЕССИ на фестивала в Кан и номинирана в три категории за наградите „Независим дух“, включително и за най-добър филм.

Амрика, реж. Шериен Дабис
В пълната си версия ще бъде показан филмът „Врата към слънцето“ по романа-бестселър на ливанския писател Елиас Кури. Четиричасовата продукция ще бъде прожектирана в две части, като зрителите ще могат да се насладят на най-известната палестинска актриса Хиам Аббас и на звездата на френското кино Беатрис Дал.
Акцентът върху киното на Мароко ще бъде поставен с три филма, сред които впечатляващият дебют на Ясмин Касари „Нероденият плод“, отличен на фестивалите в Мар дел Плата, Копенхаген, Фрайбург и Тбилиси.

Нашумелият турски документален филм „Мустафа“ представя впечатляващ портрет на най-уважавания турски държавник Мустафа Кемал Ататюрк. Музиката към филма е дело на Горан Брегович и е написана специално за проекта.
В програмата на фестивала е включен и първият филм, заснет в Йордания, „Капитан Абу Раид“ . Историята за приятелството между сладкодумен старец и група симпатични хлапета изненадващо се превърна в един от хитовете по световните форуми с десетки отличия, включително от фестивалите в Сънданс, Палм Спрингс и Дубай.
Дебют в „Цветята на корана“ ще направи и филм от Ливан – „Празник всеки ден“ на режисьорката Дима Ел-Хор, който се превърна във фаворит не само на ливанските зрители, но и на фестивалната публика в Торонто.
"Празник всеки ден", реж. Дима Ел-Хор
За първи път в рамките на фестивала ще бъде представена и късометражна програма, озаглавена „Кино Изток“, където са намерили място най-награждаваният турски филм за 2010-та „Велосипед“, отличеният на „Берлинале“ „Бейрут-Берлин“ , както и британската продукция „Тръни и коприна“, представяща четири палестински жени, които се осмеляват да работят професии, които са предназначени само за мъже.
Паралелно с филмовите прожекции във фоайето на Дома на киното ще бъдат изложени фотографиите на Даниел Симеонов и Радослав Шарапанов. Изложбата на Даниел Симеонов „Близо до Близкия Изток” представя впечатляващи кадри, заснети в Сирия, Ливан, Йордания, Мароко и Египет. Радослав Шарапанов е избрал арабската дума „Йалла!” , за да озаглави своята изложба с фотоси от Йордания. Думата е една от най-често използваните в арабския свят и означава „Хайде!”. Фотографиите са заснети сред оживените улици на столицата Аман, по скалните образувания на древния град Петра и из безкрайната шир на долината Уади Рум.
Фестивалът се провежда със съдействието на Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Посолството на Палестина, Посолството на Кралство Йордания и Посолството на Кралство Мароко.


Медийни партньори на събитието са БНТ 1, Една седмица в София, списание „За хората”, сайтовете cinefish.bg, sofialive.com, stand.bg, news.bg, lifestyle.bg, drugotokino.bg и prozekcia.com.

 Коментари (0)


     

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)