Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ОБЯВИХА СПИСЪКА ОТ 9 ФИЛМА, ОСТАВАЩИ В БОРБАТА ЗА ЧУЖДОЕЗИЧЕН "ОСКАР"


22.12.2012  Текст:  Kastel

Аве

   

Американската филмова академия обяви краткия списък от 9 филма, оставащи в надпреварата за „Оскар“ в категорията най-добър чуждоезичен филм. Кои ще бъдат петте номинирани заглавия - ще научим на 10 януари 2013 г.
Лично аз въобще не съм си правил илюзии, че „Кецове“ може да намери място в тази девятка. Според мен, „Аве“ имаше по-големи шансове и освен това повече право да бъде нашето предложение за участие в надпреварата за най-добър чуждоезичен филм на 2012 г. Нека не забравяме, че именно той бе обявен от Българската филмова академия за най-добър филм на годината, а на 16-ия София Филм Фест не само бе отличен за най-добра режисура (в лицето на Константин Божанов), но победи в конкурсите за балканско кино и за най-добър български игрален филм (награда на „Кодак“) и получи признанието на гилдията на българските кинокритици. Спечели награди за най-добър филм и най-добър сценарий в Седмицата на режисьорите на 32-я Международен филмов фестивал (Fantasporto) в Порто (Португалия), както и наградата за режисура от международния кинофестивал във Висбаден и приза на кинокритиката от фестивала във Варшава. Представен бе и на кинофестивала в Кан.
За онези, които може да са забравили, припомням, че българският филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ намери място преди две години (на 10 януари 2010) в девятката на най-добрите чуждестранни заглавия, претендиращи за чуждоезичния „Оскар“ на 2009 г.
И така, ето кои са 9-те филма, които запазват шансове да спечелят „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм на 2012 година. Както е известно, церемонията по награждаването ще се състои на 24 януари в Лос Анжелис.
Amour“ (Aвстрия) – реж. Michael Haneke;
War Witch“ (Канада) – реж. Kim Nguyen
No“ (Чили) – реж. Pablo Larraín;
A Royal Affair“ (Дания) – реж. Nikolaj Arcel
The Intouchables“ (Франция) – реж. Olivier Nakache and Eric Toledano;
The Deep“ (Исландия) – реж. Baltasar Kormákur;
Kon-Tiki“ (Норвегия) – реж. Joachim Rønning and Espen Sandberg;
Beyond the Hills“ (Румъния) – реж. Cristian Mungiu
Sister“ (Швейцария) – реж. Ursula Meier

Радващо е, все пак, че този път в този списък на претендентите е намерил място основният фаворит, според мен, - филмът „Любов“ (Amour) на Михаел Ханеке. Надявам се също румънецът Кристиан Мунджиу да получи заслуженото, след като прекрасният му филм „Четири месеца, 3 седмици и два дни“ не попадна сред 9-те заглавия в надпреварата за 2007 г. А миналата година бяха пренебрегнати „Торинският кон“ на Бела Тар и „Имало едно време в Анадола“.
Почти всяка година се повтаря едно и също: сред кандидатите за престижното отличие в категорията „Най-добър чуждестранен филм“ (Foreign Language) задължително отсъстват някои от най-достойните за тази награда филми. Например не попадна в този кратък списък на претендентите за „Оскар“ през 2010 година отличеният със „Златна палма“ в Кан тайландски филм „Чичо Бунме, който си спомня предишните животи“.
Със свои предложения за сегашната надпревара за чуждоезичния „Оскар“ се включиха общо 71 страни.
Миналата година с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм бе отличена иранската драма „Раздялата“ (Jodaeiye Nader az Simin) на режисьора Асгар Фархади, а по-миналата – датският филм „В един по-добър свят“ (реж. Сузане Биер).
Източник: ropeofsilicon.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации