Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НАГРАДИТЕ НА 33-ия МЕЖДУНАРОДЕН КИНОФЕСТИВАЛ В ИСТАНБУЛ


22.04.2014  Текст:  Kastel

награди

   

В Истанбул бяха връчени наградите на 33-ия международен кинофестивал (Istanbul International Film Festival), който се проведе от 5 до 20 април. В неговите рамки бяха представени над 200 филма. Той е организиран от Истанбулския фонд за култура и изкуство и се провежда в международния изложбен конгресен център, носещ името на Лютфи Кърдар.

Международното жури, председателствано от иранеца Асгар Фархади (режисьор на „Раздяла“, отличен преди две години с „Оскар“ за чуждоезичен филм) удостои с главната награда „Златно лале“ в международния конкурс за игрално кино филма „СЛЕПОТА“ (Blind) на 40-годишния кинорежисьор от Норвегия Ескил Фогт (Eskil Vogt), спечелил в началото на годината и наградата за сценарий от фестивала на независимото кино „Сънданс“ в Парк Сити (САЩ). В рамките на 16-ия София Филм Фест преди две години бе представен превъзходният норвежки филм „Осло, 31 август”, на който той е съсценарист. 
Международното жури аргументира своето решение с това, че в "Слепота" е представено по забележителен начин как една реалност на възприемани изображения е заместена от свят на фантазми и несигурност.
Във филма изгубилите зрението си героини започват да живеят с вътрешните си впечатления, вместо с външни, насочвайки се и към творчеството също.
Фестивалното отличие има и парично изражение, равняващо се на € 25 000.

Специалната награда на журито получиха полските режисьори Йоанна Кос–Краузе и Кшищоф Краузе за филма „ПАПУША“ (Papusza).

В националния конкурс със „Златно лале“ за най-добър турски игрален филм бе отличен „ТОВА НЕ СЪМ АЗ” (Ben O Değilim)“ на режисьора Тайфун Пирселимоглу, спечелил наградата за „Най-добър сценарий” на 8-ия международен кинофестивал в Рим през ноември миналата година.
Тайфун Пирселимоглу споделя пред медиите, че неговият филм показва как дори напълно обикновени постъпки може да предизвикат сериозна житейска драма, когато целят замяната на една идентичност с друга. Основният персонаж във филма е мъж на средна възласт, който среща жена, чийто съпруг е в затвора. Постепенно и без сам да го осъзнава той започва да се отъждествява с него. Филмът спечели и наградите за сценарий и музика.

Наградата за режисура бе връчена на Онур Юнлю за филма му „ХАЙДЕ ДА СЪГРЕШИМ“ (İtirazım Var). С предишния си филм „Sen aydinlatirsin geceyi“ Юнлю излезе победител в националния конкурс на 32-ия международен кинофестивал в Истанбул, когато получи „Златно лале“ за най-добър филм, най-добър сценарий и наградата на критиката (FIPRESCI Prize).
Новият му филм е черна комедия, в чиято основа е криминална история: става въпрос за убийство, в чието разследване се включва настоятел на джамия, използвайки крайно необичайни методи. В интервютата, дадени след получаването на наградата, Онур Унлу споделя, че това е негов отдавнашен проект, замислен още преди 20 години, когато четял твърде много детективски романи.

Със Специалната награда на журито в националния конкурс бе удостоен документалният филм „ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ“ (He Bû Tune Bû) на кюрдския режисьор Kazım Öz.

Наградата за най-добра турска актриса бе връчена на ВАХИДЕ ГЬОРДЮМ (Vahide Gördüm) за ролята й във филма „Г-жа Айхан“ (Ayhan Hanım) на режисьора Левент Семерджи. 48-годишната Гьордюм е сред най-известните актриси в Турция, благодарение на участията й в някои от популярните телевизионни сериали там. Играе, например, в пет епизода от „Великолепният век“, а в „Да върнеш времето назад“ изпълнява една от главните роли – тази на майката (оригиналното заглавие на сериала е „Майка ми“). В „Г-жа Айхан“ отново се превъплъщава в майка, върху която пада цялата отговорност за живота на нейните близки.

За най-добър турски актьор на 33-ия фестивал в Истанбул бе обявен СЕРКАН КЕСКИН за изпълнението му във филма „Хайде да съгрешим“ (İtirazım Var), спечелил и наградата за режисура в лицето на Онур Юнлю.

Тази година голямата фестивална награда „Златно лале“ в международната програма си оспорваха 12 филма, а в конкурса за турско кино се съревноваваха 10 заглавия.
Източник: официалният сайт на 33-ия международен кинофестивал в Истанбул, euronews.comКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)