Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

КРИСТОФЪР УОКЪН


02.04.2013  Текст:  Красимир Кастелов

Кристофър Уокън

   

           На 31 март КРИСТОФЪР УОКЪН (Christopher Walken) навърши 70 години. 
Прочутият американски филмов и театрален актьор с истинско име Роналд Уокън е роден през 1943 г. в Куинс, Ню Йорк. Съвсем наскоро се уверихме, че е в чудесна форма от превъзходното му изпълнение в черната комедия на Мартин Макдона „Седемте психопати“, но любителите на киното навярно свързват името му най-вече със страхотните му превъплъщения в „Ловецът на елени“ на Майкъл Чимино, „Кралят на Ню Йорк“ на Абел Ферара, „Мъртвата зона“ на Дейвид Кроненбърг, „Хвани ме, ако можеш“ на Стивън Спилбърг, „Истински романс“ на Тони Скот, „Криминале“ на Куентин Тарантино и др. Многократно е номиниран и награждаван с престижни отличия, най-главното сред които е „Оскар“-ът му за поддържаща роля в „Ловецът на елени“. Получавал е и награда за най-добро комедийно превъплъщение (American Comedy Award) в тв-сериала „Saturday Night Live“ (1975).
На сцената изпълнява главни роли в постановки по някои от най-известните пиеси на Шекспир като „Хамлет“, „Макбет“, „Ромео и Жулиета“, „Кориолан“ и др. През 1995 година, написва и изиграва главната роля в пиесата за Елвис Пресли - „Him“ („Него“).

От дете навлиза в шоубизнеса. Едва 11-годишен редовно участва в сериала „The wonderful John Acton“ и дори паралелло се появява на Бродуей в комедийно шоу.
Дебютира в киното през 1969 г., когато се снима в независимата продукция на Робърт Франк „Аз и моя брат“. През 1971 г. играе във филма на Сидни Лъмет „The Anderson Tapes“, а след още две години започва системно да се появява на големия екран до пет-шест пъти в годината, за да може днес да е сред актьорите с рекорден брой роли в киното и телевизията – общо 122.

През своята дълга кариера никога не е проявявал особена придирчивост към това в какви филми ще се снима и според собствените му думи, „не съм отказал нито една от предложените ми роли“. Това от една страна допринася за създаването на впечатлявяща галерия от харизматични персонажи (независимо дали главни или второстепенни) във филми като „Кучетата на войната“, „Ловецът на елени“, „Кралят на Ню Йорк“, а от друга – става причина да свърже името си и с гръмки провали като филма „Трудна свалка“ (Gigli, 2003). 
През миналата година обаче той зарадва немалкото си почитатели с участието си в два стойностни филма, като „Седемте психопати“ на Мартин Макдона и „Закъснял квартет“ (A Late Quartet) на Ярон Зилберман, посветен на драматичната история на световноизвестен струнен квартет, празнуващ своя 25-ти юбилей на фона на изострянето на сериозното заболяване на един от музикантите. Кристофър Уокън споделя в различни интервюта по повод филма, че се гордее със своето изпълнение в него. Той играе виолончелист, страдащ от болестта на Паркинсон.
„В моята кариера съм играл много злодеи и негодяи и ги обичам всичките, но сега все повече предпочитам добрите, талантливи герои. Ето защо Питър Мичъл(главният персонаж в „Закъснял квартет“ – бел. моя) е ролята, към която се стремих и над която се старах, може би както никога преди“, - споделя той. 
Важно е да се знае, че в детството си Кристофър Уокън се е занимавал много упорито не само с танци (има немалко участия в мюзикъли), но и със свирене на пиано и на китара. Незабравим е неговият виртуозен танц в знаменития клип „Fatboy Slim - Weapon Of Choice ft. Bootsy Collins“, създаден през 2001 г.

Но колкото е безразсъден и непоследователен при избора си на роли в киното (особено в ранните години от своята кариера), толкова консервативен (в добрия смисъл на думата) е Кристофър Уокън в личния си живот. Например все още живее с жената (Georgianne), в която се влюбва още съвсем млад. Заедно са вече почти 50 години, а през януари се навършиха 44-години от сватбата им. И макар че нямат деца, ако се вярва на неговите думи – все още се обичат и са щастливи заедно.
Освен с ролята си на болен музикант, през миналата година знаменитият актьор изненада мнозина и с комедийния късометражен филм „Да готвиш с Кристофър Уокън“ (Cooking with Christopher Walken). Твърди, че не е лоша идеята да участва и в кулинарно шоу по телевизията, но само при условие, че всичко в него бъде спонтанно и импровизирано, така както е във филма.
През това лято трябва да излезе още един филм с негово участие  - криминалната драма „Силата на малцинството“ (The Power of Few), в който религиозните конспирации се сблъскват с жестокостта на градската престъпност. С нетърпение се очаква появата му в първия игрален филм („Freezing People Is Easy“) на големия американски документалист Ерол Морис, носител на "Оскар" за „Мъглата на войната“ (The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara, 2003). 
 

  

 Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)