Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

ФИЛМ НА АЛБЕРТ СЕРА СПЕЧЕЛИ "ЗЛАТЕН ЛЕОПАРД" В ЛОКАРНО


18.08.2013  Текст:  Kastel

66 кинофестивал в Локарно

   

Международно жури с председател филипинския режисьор Лав Диас удостои с голямата награда „Златен леопард“ на 66-ия кинофестивал в Локарно филма на Алберт Сера „Историята на моята смърт“ (Historia de la meva mort). В него е пресъздадена измислената история за срещата на престарелия Казанова с Дракула. Според определението на самия режисьор, неговата творба е отражение на „красотата на ужаса и ужаса на красотата“.
Критиците отбелязват, че от историята за Казанова филмът постепенно преминава към история за отмъщението. Те изтъкват още факта, че макар и заснет с цифрова видеокамера, „той се отличава със своите меки цветове, постигнати благодарение на естественото осветление“. Тази испанско-френска продукция, озвучена на каталунски език, участва в основния конкурс заедно с още 19 заглавия от Япония, Румъния, Португалия, Бразилия, Великобритания, Швейцария, Белгия, Италия, Франция, Тайван, Южна Корея, САЩ, Перу и Мексико. Сред предварително сочените за фаворити се открояваха новите творби на режисьори като Кийоши Куросава („Real“), Хонг Сан Су („U ri Sunhi“), Жоаким Пинто (E Agora? Lembra-me), Корнелиу Порумбою („Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism“) и др.
Конкурсният филм на Ж. Пинто „А сега какво? Припомни ми“ (E Agora? Lembra-me) бе отличен със специалната награда на журито. Португалецът има дълъг опит като звукорежисьор на прочути майстори като Раул Руис и Мануел де Оливейра. Наградената му творба е 164-минутен документален филм за неговата борба с вируса на СПИН и хепатит C и едногодишното лечение с някакво експериментално лекарство. Според отзивите на международната критика, той е заснет с лекотата, присъща на Крис Маркър и би трябвало да се възприема не само като история за борбата с една болест, но и като разказ за определена епоха в киното и интелектуалния живот на Португалия.
Наградата за най-добър режисьор бе връчена на корееца Хонг Сан Су за новия му филм „U ri Sunhi“.
За най-добра актриса на 66-ия кинофестивал в Локарно бе обявена Бри Ларсон (Brie Larson) за нейното изпълнение на главната роля в американския филм „Short Term 12“.
Наградата за най-добър актьор спечели Фернандо Басилио за ролята си във филма „Немият“ (El Mudo) на перуанските режисьори - братята Даниел и Диего Вега.
С отличието на международната кинокритика (FIPRESCI) бе отличен филмът „„А сега какво? Припомни ми“ с реж. Ж. Пинто.
Пълният списък с наградите може да видите тук.
Българският представител на 66-ия кинофестивал в Локарно, който се проведе от 7 до 17 август, бе късометражният филм „Прайд” (Pride), номиниран в паралелната конкурсна програма „Pardi Di Domani“ (Утрешните леопарди). Това е вторият български филм за последните 23 години, селектиран в състезателна програма на този престижен фестивал. Неговият режисьор Павел Веснаков, спечелил с предишната си късометражка „Парафиненият принц“ „Златна роза“ и наградата на Българската филмова академия, участва и във вече започналия кинофестивал в Сараево, където се състезава за наградата „Сърцето на Сараево”.
Повече информация за наградите в Локарно може да намерите в официалния сайт на фестивала. Коментари (0)


      

Други 

Подобни публикации