Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

БРАЗИЛСКИ ФИЛМ ПОБЕДИ НА 16-ия СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ


18.03.2012  Текст:  Kastel

16 София Филм Фест

   

След миналогодишния триумф на „Подслон“, дойде ред на още един наш филм да обере наградите на международния София Филм Фест. „АВЕ“ бе отличен за най-добра режисура (Константин Божанов) с диплом, статуетка и 1000 евро, победи в конкурсите за балканско кино и за най-добър български игрален филм (награда на „Кодак“) и получи признанието на гилдията на българските кинокритици. От името на „Домейн бояр“ бе награден още с кашон вино „Ars Longa“ и 1000 евро.

Неда Морфова получи наградата „Джеймисън“ за български късометражен филм (диплом, статуетка и премия от 6000 евро, осигурени от Jameson Irish Whiskey) за 15-минутния „Сутрин“.

Със специалната награда на журито - диплом и статуетка, бе отличен американският филм от конкурса за игрално кино „Вълшебната долина“ (реж. Джафи Зин).

Наградата за най-добър документален филм спечели иранският „Това не е филм“ на Моджтамба Миртахмасб и Джафар Панахи. Тя бе осигурена от ЮНЕСКО. Тази година за първи път световната организация подкрепи документалния конкурс на фестивала. Филмът е пренесен тайно от Иран до Франция на флашка, скрита в сладкиш.
В него се проследява един ден от живота на Джафар Панахи, световно известен ирански сценарист и режисьор, поставен под домашен арест от иранските власти, заради своето инакомислие и протест срещу управляващия режим. Заснет почти изцяло в апартамента на Панахи в Техеран, филмът показва как режисьорът споделя безсилието си пред забраната да се занимава с това, което най-много обича - киното. Той е известен по цял свят с филмите си "Белият балон", "Кръгът" и "Засада". Панахи получи 20-годишна забрана да снима филми в родината си, да напуска Иран и да говори пред медиите.

Сръбският филм „Враг“ (реж. Деян Зечевич), който е копродукция на нашата западна съседка с Босна и Херцеговина, Хърватия и Унгария, бе отличен с наградата на асоциацията на международната кинокритика (ФИПРЕССИ).

Журито на балканския конкурс отличи с почетен диплом актьорските изпълнения на Агелики Папулия в гръцкия филм „Алпи“ (реж. Йоргос Лантимос) и на Серкан Ерджан от турския „Гишето“ (реж. Толга Карачелик).

Наградата на публиката на 16-ия София Филм Фест бе връчена на македонския режисьор Владимир Блажевски за филма „Пънкът не умира“ – копродукция на Македония и Сърбия.

В това издание на фестивала Наградата на София на Столичната община за цялостен принос към световното кино получиха четирима режисьори - Нури Билге Джейлан (Турция), Данис Танович (Босна и Херцеговина), Хю Хъдсън (Великобритания) и Георги Стоянов (България).

Асоциацията на филмовите продуценти в България връчи и новоучредената награда за особен принос в популяризирането на българското кино на екипите на „София филм фест“ и „София мийтингс“.
Снимки: siff.bgКоментари (0)


      

Други 

Подобни публикации

 

    
    КИНОТО НА ПРЕХОДА – ВЧЕРА И ДНЕС
    (видео подкаст)