Регистрация | Забравена парола
Моля въведете вашите потребителско име и парола.

НОМИНАЦИИ ЗА НАГРАДИТЕ НА РЕЖИСЬОРСКАТА ГИЛДИЯ В САЩ


11.01.2011  

НОВИНИ

   

Гилдията на американските кинорежисьори, основана преди 75 години, оповести имената на номинираните за своята награда, присъждана на най-добрия режисьор на годината.
Петте претенденти за позлатения диск този път са Дарън Аронофски („Черният лебед“), Дейвид Финчър („Социална мрежа“), Том Хупър („Речта на краля“), Кристофър Нолан („Генезис“) и Дейвид О. Ръсел („Боецът“).

Името на новия носител на наградата ще стане известно на 29 януари.
Според мненията на специалистите, това най-вероятно ще бъде единият от двамата режисьори на филмите, сочени за фаворити и за наградите „Оскар“ – „Речта на краля“ и „Социалната мрежа“.
Том Хупър и Дейвид Финчър са и сред претендентите за „Златен глобус“ на предстоящата церемония на 16 януари.
Любопитно е, че гилдията на американските режисьори подмина братята Итън и Джоел Коен, чийто римейк на известния уестърн от 1969-а „Непреклонните“ (True Grit) реализира неочаквано големи приходи. Не е попаднал сред номинираните и Дани Бойл, чийто филм „127 часа“ също е спряган като фаворит за наградите „Оскар“. През 2007-а братя Коен спечелиха наградата на режисьорската гилдия с филма си „Няма място за старите кучета“, а Бойл триумфира през 2008-а с филма „Беднякът-милонер“.
Тази година сред номинираните не попадна нито една жена, за разлика от миналата година, когато сред претендентите бе Катрин Бигълоу с нейната военна драма „Войната е опиат“. Бигълоу стана първата жена в историята, спечелила престижната награда на гилдията за най-добър режисьор на годината.
Това отличие се връчва от 1948-а година до днес. През това време в списъка на наградените допълнително попаднаха и кинематографисти, които са се изявили със своите режисьорски постижения в телевизията, документалното кино и рекламата.
Източник: Сайтът за 63-те награди на гилдията на американските кинорежисьори.

 Коментари (0)